Joga i zdravlje: “Ja se nakon časa joge osjećam k'o ‘tica”

Društvo Gradiška Zdravlje

mmgradiska 7. septembar. 2021.

Joga nisu samo časovi, vježbanje, meditiranje… Joga je način života, filozofija, ravnoteža i jedinstvo. Joga je život u zdravlju.

Slađana Brujić se jogom bavi od 2009.godine. U početku je pohađala časove samo 2 puta sedmično. Sada je sadana (svakodnevna praksa) sastavni dio njenog dana. Dan ne može da počne bez odlaska na prostirku, u njen mirni kutak, meditacije i jutarnjeg istezanja.
Četiri godine vodi mali Yoga centar u Gradišci. Dijana Stančić, Bojan Malić i dr Dejana Desačić joj velikodušno pomažu u organizaciji i vođenju časova. Do sada su organizovali tri veća seminara na jezeru u Lamincima, nekoliko manjih seminara i radionica u Yoga centru i u prirodi i jedan on-line seminar “Život”.

Sa on-line seminara “Život” prenosimo iskustva jednog od učesnika.

Prošlo je više  od tri decenije kada sam nakon jednog zdravstvenog problema, šetajući Novim Sadom, u izlogu spazio knjigu “Joga i zdravlje”, S. Jesudijan. Od tada sam kroz razne aktivnosti, skoro neprekidno, u  svijetu joge.
Jedna učiteljica Kundalini joge mi je jednom tražila da komentarišem utiske sa njenog  časa. Napisao sam kratko: “Ja se nakon časa joge osjećam k'o ‘tica”. 

Ali joga nisu samo časovi, vježbanje, meditiranje… Joga je način života, filozofija, ravnoteža i jedinstvo. Joga je život u zdravlju. To je svakodnevni ovozemaljski život usklađen sa prirodom, sa Stvoriteljem.

Kada se govori o praktičnom djelovanju, obično se misli na vježbe (asane, krije) pranajame, meditacije, mudre, bađane, molitve… Ipak, za mene je joga mnogo više. Joga je pristup, pogled, shvatanje života u skladu sa Istinom. Joga su odnosi prema sebi i drugima, način ishrane, razmišljanje… Joga je jedinstveni put ka sebi. Na tom putu je vrlo bitno šta i kako  se misli, govori i radi. Tako ja shvatam pojam  joge.

Blagodeti joge se ne mogu ispričati, napisati, saopštiti, one se mogu samo iskusiti, doživjeti, a jedino se mogu osjetiti. 
I još nešto.
Pošto se bavljenje bilo čim osim politikom, religijom, sportom ili biznisom, (a joga nije ništa od toga) na ovim područjima, smatra nenormalnim, onima koji žele da se razvijaju i rastu uz jogistički pristup životu, savjetujem da se usmjere na sebe i pokušaju da se što manje osvrću na stav sredine.

Jedno je sigurno, praktikovanje joge kroz svakodneno postojanje preko misli, riječi i aktivnosti, neminovno će dati pozitivan rezultat. Redovno i stalno praktikovanje joge , bez ikakvih očekivanja, sigurno donosi dobrobit.
Misli pozitivno.
Govori afirmativno.
Djelaj produktivno. 
Iskusi jogu.
Živi joga život ili “živi iznimno moralan život”, kako to kaže Srđan Roje.
Simeun Vilendečić