Takmičenje kulinara: Miris kotlića punih slasti širio se Lijevčem (FOTO)

Društvo Gradiška

Na “Kotlićijadi” koju su organizovali prvi put, sa namjerom da postane njihova tradicija, mještani Lužana kod Gradiške su krajem augusta okupili stotinak kulinara iz mnogih mjesta.

Nenad Bajić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice i Sportskog društva Lužani, pohvalio nam se uspješnom organizacijom, dobrim odzivom i velikim interesovanjem mještana. On je kazao za Srpskainfo da su se na njihov poziv odazvali najbolji kuvari iz ovog regiona, nekoliko gradova i opština Republike Srpske demonstrirajući čaroliju različitih okusa, sa specifičnostima pojedinih mjesta.

– Na prijedlog mladih, odlučili smo da u svome selu organizujemo prvu „Kotlićijadu.“ Veoma smo zadovoljni odzivom. U goste nam je došlo desetak ekipa, višestrukih pobjednika na takmičenjima u pripremanju kotlića – kazao je Nenad Bajić, pominjući ekipe iz Ljubije, Lužana, Trebovljana, Cerovljana, Krajčinovca, Kruškika, Cimirota, Gradiške…

Naš sagovornik je uvjeren da su ovim načinili veliki korak ka afirmaciji seoskog turizma. Oni u centru sela posjeduju sportske, rekreativne i zabavne terene, te uređene parkove, gdje se svakodnevno okupljaju mladi Lužana, a dolaze i njihovi vršnjaci iz udaljenijih mjesta.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Stanovnici Lužana, organizatori ove manifestacije, ohrabreni su prvim iskustvima, a njihovi gosti pohvalili su gostoprimstvo i organizaciju. Članovi Lovačkog udruženja iz Miske Glave kod Ljubije koriste domaće sastojke, začinsko bilje i povrće svog kraja u pripremanju kotlića. Miloš Latinović je za čitaoce Srpskainfo  objasnio suštinu njihovog lovačkog kotlića, koji se na vatri krčkao duže od tri sata.

– Koristimo dvije vrste mesa, od srne i vepra, potom povrće, luk, mrkvu, peršun iz naših bašta i začinsko bilje ubrano u šumi, u lovištu. Ovdje smo veoma dobro prihvaćeni, srdačno dočekani, družimo se, razmjenjujemo iskustva. Osvojili smo više nagrada na takmičenjima u Republici Srpskoj, mada je za nas druženje u prvom planu – kazao je Marjanović, sa kojim su u ekipi Milan Komosar, Neđo Komosar, Živko Babić i Željko Vuković.

Lovačko društvo Trebovljani takođe je pripremilo ukusan kotlić. U ekipi su se istakli Vlado Jovanić, Velimir Guskić, Milan Guskić, Željko Lukić, Radoslav Tošić, Aco Kragulj, Viktor Latinović, Radenko Novković, Željko Milošević…

– Zajedno radimo, zajedno idemo u lov i zajedno pripremamo kotlić. Ovo nam je treće učešće na „Kotlićijadi“; prethodno smo jednom pobijedili i jednom bili treći – kazali su za Srpskainfo članovi brojne ekipe iz Trebovljana.

POBJEDNICI

Najbolji kotlić, prema ocjeni žirija, pripremila je Lovačka sekcija iz Miske Glave kod Ljubije. Ekipni pobjednik u bacanju kugle je Kruškik, a u pojedinačnoj konkurenciji Mirjan Cvijić, drugi je Dragan Francuz, a treći Slaviša Radivojac. Među posjetiocima „Kotlićijade“ bio je Ljubo Marjanović iz Cerovljana, koji je pola vijeka radio u Austriji. Nakon penzionisanja vratio se u rodno mjesto, a u Lužane je doveo unuka Viktora Zrnića.

– Nigdje nema takve ljepote, dobrih ljudi i odlične hrane, kao kod nas. Sada u penziji pokušavam bar djelimično nadomjestiti propušteno u mladosti – naveo je Marjanović za Srpskainfo.

/srpskainfo/