66,7 miliona zaradila preduzeća u Srpskoj sa jednim zaposlenim: Preduzeće iz Gradiške sa najvećom dobiti od 10,6 miliona maraka

Društvo Republika Srpska

Preduzeća sa jednim zaposlenim zaradila 66,7 miliona, preduzeće “Niagara Sports Global Management” iz Gradiške ima najveću dobit, i to 10,6 miliona maraca

U Republici Srpskoj trenutno je 1.749 preduzeća sa samo jednim radnikom, međutim, toliko zaposlenih ih nije spriječilo da posluju sa milionskim zaradama, što potvrđuje i podatak da ukupna dobit koju su ostvarili iznosi čak 66,7 miliona maraka.

U Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) naveli su “Glasu Srpske” da trenutno među firmama sa jednim radnikom preduzeće “Niagara Sports Global Management” iz Gradiške ima najveću dobit, i to 10,6 miliona maraka.

Na sajtu tog preduzeća stoji da im je glavni cilj da klijentima omoguće napredak karijere, te da razviju talentovane u profesionalne sportske igrače. Njihov posao je, kažu, da analiziraju probleme, daju potrebne savjete i usmjeravaju igrače te da, između ostalog, posluju sa trenerima i klijentima koji žele najbolje rezultate.

Na drugom mjestu po visini dobiti nalazi se preduzeće iz Bijeljine “DP Novi Sad – Gas”, koje se bavi distribucijom gasa, a koje je sa samo jednim radnikom ostvarilo dobit od 6,4 miliona maraka.

Treću poziciju drži banjalučka firma “TSV RS”, koja je registrovana kao društvo za trgovinu i usluge. Njihova dobit je 3,4 miliona maraka, a ostvarili su je, takođe, zahvaljujući samo jednom zaposlenom.

U APIF-u navode da, prema podacima iz registra finansijskih izvještaja za 2020. godinu, u Republici Srpskoj postoji ukupno 51 firma koja nema nijednog radnika, a čija je ukupna dobit premašila 5,3 miliona maraka.

  • Od firmi bez ijednog radnika, najveću dobit imaju “Bora” d.o.o iz Banjaluke, “Amans” iz Ugljevika i banjalučko preduzeće “MS sistemi” d.o.o.
    Najviše preduzeća sa jednim ili bez ijednog radnika nalazi se u oblasti nespecijalizovana trgovina na veliko, i to 81 firma, zatim u putnom prevozu robe, gdje ih je 74, kao i u oblasti izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, gdje postoje 63 firme – navode u APIF-u.
    Ekonomista Zoran Pavlović kaže da, kako nemamo dovoljan broj kompanija da zapošljavaju, onda najsposobniji registruju firmu i budu i odgovorno lice, a sve što urade, to ostvare prilikom angažovanja trećih lica za obavljanje njihovih djelatnosti.
  • Na taj način firme izbjegavaju velike troškove i nesigurno tržište za koje rade – istakao je Pavlović i dodao da te firme, u stvari, posluju i postoje za dobrobit pojedinca.

/glassrpske/