Kako ohladiti auto na cesti kad se pregrije

Auto-moto

mmgradiska 09. august. 2021.

Pregrijavanje automobila u vožnji može biti znak više stvari, a najgore je kad vidite kazaljku temperature motora da ide prema crvenoj oznaci, a vi stojite čekajući prolaz na semaforu ili raskršću.

Najčešći razlozi prezagrijavanja automobila su puknuta gumena crijeva što služe za odvođenje topline i dovođenja ohlađene rashladne tečnosti u motor. Takođe su česta puknuća klinastog remena, koji pokreće vodenu pumpu, zatim probušen hladnjak, što dovodi do curenja rashladne tečnosti, kvar ventilatora hladnjaka ili zaglavljen termostat.

Šta uraditi?

Kad vam se kazaljka temperature motora naglo počinje penjati u crveno područje ili kad iz motora počne ići velika količina pare, kako ohladiti auto na cesti kad se pregrije?

1. Upalite sva četiri pokazivača smjera kao znak da ćete stati i da ste u kvaru.

2. Upalite grijanje na maksimum te upalite ventilatore koji dovode zrak u putnički prostor na maksimalno moguće, a ako vam vremenski uslovi dopuštaju spustite prozore da se topli zrak izbaci iz kabine. Pomoći će motoru da se što prije počne hladiti, jer će ventilator topli zrak izbaciti u kabinu, a ako su spušteni prozori, van i dalje od automobila. Iako se to može primjeniti samo kad je puknut remen koji pokreće vodenu pumpu ili se pokvario ventilator, uvijek je dobro pokušati.


3. Čim vam uslovi u saobraćaju to dopuste, sigurno se zaustavite i parkirajte sa strane ceste ili ako možete, skrenite negdje gdje nećete usporiti ili ugroziti saobraćaj, primjerice parking.

4. Zaustavite rad motora, a ako je moguće, ostavite grijanje putničkog prostora.

5. Izađite van iz automobila i otvorite poklopac motora radi bržeg rashlađivanja motora.

6. Potražite čep posude za dolijevanje rashladne tečnosti, ali NE OTVARAJTE GA prije nego se motor ohladio, bez obzira na sve. Razlog tome je da posude mogu biti pod pritiskom i ako ga otvorite, vrela tekućina može izletjeti iz posude i nanijeti teške i po život opasne opekline. Pričekajte radije 20- ak minuta. Rashladna tekućina, osim za hlađenje, služi i za podmazivanje nekih dijelova motora, time ima i uljna svojstva, pa je spoj vrele vode i ulja mnogostruko opasnije ako dospije na golu kožu ili na odjeću.

Nakon što se motor ohladio, otvorite čep posude rashladne tečnosti i pogledajte nivo i koliko je tečnosti u posudi. Ako je ispod oznake „Min“, i ako imate nešto rashladne tečnosti rezerve u automobilu ulijte do oznake „Max“ na posudi, ali pod uslovom da čim prije stignete do mehaničara.

8. Ako rashladne tečnosti ima dovoljno, onda je problem u rashladnom sistemu, a tada bi bilo najbolje pozvati vučnu službu ili vašeg mehaničara.

9. Možete se i odvesti do najbližeg telefona, ako nemate mobilni uređaj sa sobom ili do prvog mehaničara. Kada vozite, imajte upaljeno grijanje putničkog prostora na maksimumu. Čim vam pokazivač temperature motora dođe blizu crvene oznake, zaustavite automobil sa strane, kad vam to omoguće uslovi na cesti. Upalite sva četiri pokazivača smjera i ugasite auto da se ohladi.