Sa kakvim imunitetom ČEKAMO NOVI TALAS KORONE: U BiH potpuno vakcinisano tek 9% punoljetnih

Društvo Zdravlje

Zbog bojazni od pojave novog talasa korona virusa, u Srpskoj i BiH svi se kapaciteti stavljaju u službu masovne imunizacije, a stav stručnjaka je da nam treba oko 70-80 odsto vakcinisanih, da bismo zaustavili epidemiju.

Međutim, u BiH je, do sada, potpuno vakcinisano nešto manje od 220.000 ljudi, što je tek devet odsto punoljetnih građana. U odnosu na ukupan broj stanovnika, u BiH je dvije doze primilo samo 7,2 odsto ljudi.

U Srpskoj je kompletno vakcinisano 101.050 osoba ili 12 odsto punoljetnih, te 9,6 odsto ukupnog stanovništva.

Procjena demografa, naime, pokazuje da u BiH trenutno živi oko 3,045 miliona ljudi, od čega je 2,44 miliona punoljetno, dok Republika Srpska broji oko 1,053 miliona stanovnika, od čega je oko 843.000 starijih od 18 godina i obuhvaćeno je imunizacijom protiv korone.

Praktično, prvu i drugu dozu vakcine u RS primio je svaki deveti, a na nivou BiH svaki 12. punoljetni stanovnik.

Ovi podaci potvrđuju da smo se, kad je riječ o imunizaciji, neznatno makli od početka, dok zemlje okruženja i Evrope već razmatraju uvođenje treće doze ili kombinovanje vakcina kako bi se stvorio što bolji imuni odgovor na sojeve koji nastaju mutacijom virusa.

Nažalost, mi ni blizu nismo procenta od 70 odsto vakcinisanih, što znači da ćemo sledeći talas ove opake zaraze, koja je u BiH već odnijela više od 9.660 života, dočekati nespremni i nezaštićeni.

Poseban problem je to što je delta varijanta ili takozvani indijski soj koji je već stigao u BiH, daleko zarazniji od izvorne korone, a koji se, kao i ostale varijante virusa, prvenstveno širi među nevakcinisanima.

U BiH je, do sada, stiglo ukupno 1.049.330 doza vakcina protiv korona virusa, od čega najviše iz donacija – 545.000, potvrdili su za Srpskainfo iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Podsjetimo, Republički štab za vanredne situacije je prošle sedmice​usvojio zaključak o potrebi za ubrzanjem procesa vakcinacije protiv korone u Srpskoj.

Jedinice lokalne samouprave i domovi zdravlja u RS zaduženi su da, u slučaju potrebe, organizuju vakcinalne punktove mimo postojećih.

Takođe, odlučeno je da budu organizovani i mobilni timovi za vakcinisanje stanovništva koje ima teži pristup zdravstvenoj ustanovi, a sve s cijem povećanja dostupnosti imunizacije protiv korona virusa.

/srpskainfo/