Preminula jer nije dočekala transplataciju bubrega iako je imala donora

BiH Društvo

Njen donor je trebao biti njen suprug koji je umjesto 10, skinuo 15 kilograma kako bi spasio suprugi život

Travničanka Dragica Balta preminula je jučer, 13.07., jer nije dočekala transplataciju bubrega iako je imala donora.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine i član Upravnog odbora Donorske mreže BiH Tomislav Žuljević govorio je ranije kako pacijenti kojima je potrebna transplantacija u našoj zemlju umiru iako imaju donore.

Žuljević je na svom Facebook profilu podjelio vijest o smrti Dragice uz riječi da se njena smrt nikako nije smjela dogoditi, jer je bila aktivan član Udruge dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB i imala je živog donora još prije dvije godine dok još nije bila na dijalizi.

– To je još jedna žrtva neposobnog zdravstvenog sustava, nesposobnih liječnika, nesposobnog Ministarstva zdravstva, nesposobne države BiH – napisao je Žuljević.

Njen donor je trebao biti njen suprug, a Žuljević kaže da je trebao skinuti 10 kilograma kako bi joj uopće mogao darovati bubreg te da je on iz ljubavi i želje da spasi suprugi život, skinuo 15 kilograma, ali nakon testiranja donora, rekli su da je pozitivan na Covid, a poslije toga ih više nikad nisu pozvali kazao je Žuljević.

– Ni to nije bilo dovoljno da se transplatacija uradi. Čekalo se, taktiziralo, odugovlačilo. Zašto? Dragica Balta je zbog nesposobnjakovića gore pobrojanih, završila na dijalizi krajem prošle godine. Prođe od toga još sedam i pol mjeseci, a ona ne dočeka transplantaciju – objašnjava Žuljević.

Ipak, Dragica je izgubila bitku sa životom, ali ne od korone, niti od dijalize i bubrežne bolesti, kako navodi Žuljević, nego ju je “ubila ova država, ubilo je mito, korupcija, pohlepa za novcem…”.

– Dragi pacijenti, svi, posebno vi koji imate donora pa i oni koji nemate, budete li i dalje šutjeli, svi ćete sutra biti “Dragica Balta”. Godinu ipo dana nema ni jedne transplantacije u BiH, to niti je normalno niti je prirodno. Mi šutimo, čekamo kao na streljani svoj red, čekamo smrt koja je svakako neminovna, ali ne mora se dogoditi sada, danas. Možda bi mogli život još da produžimo – poručuje Žuljević i dodaje:

– Našoj Dragici neka je pokoj vječni i neka počiva u miru, a njenoj obitelji iskrena sućut.

Tomislav Žuljević-fb

“UMRLA PORED ŽIVOG DONORA🖤👉Dragica Balta je umrla danas, a nije trebala nikako se to nije smjelo dogoditi.❌To je još jedna žrtva neposobnog zdravstvenog sustava, nesposobnih liječnika, nesposobnog MINISTARSTVA ZDRAVSTVA nesposobne DRŽAVE🇧🇦.👉Dragica Balta je bila aktivan član Udruge dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB.☝️Dragica Balta je imala živog donora još prije dvije godine dok još nije bila na dijalizi.Da bi joj uopće mogao darovati bubreg njen suptug Žarko je trebao skinuti 10-tak kilograma.👉On je skinuo 15kg iz ljubavi i želje da supruzi spasi život.Ni to nije bilo dovoljno da se transplantacija uradi. Čekalo se, taktiziralo, odugovlačilo. ZAŠTO?Dragica Balta je zbog NESPOSOBNJAKOVIĆA gore pobrojanih, završila na dijalizi potkraj prošle godine.😡Prođe od toga još 7 i pol mjeseci a ona nedočeka transplantaciju.😥Danas je Dragica Balta UMRLA!Ne od korone❗️NE od dijalize i bubržne bolesti❗️Jednostavno je “UBILA” ova država, ubilo je MITO, ubila je KORUPCIJA, pohlepa za prokletim novcem…prokleti svi da su oni koji su mogli a nisu spasili ovo divnu,dragu ženu.😡Dragi pacijenti, SVI, posebno vi koji imate donora pa i oni koji nemate, budete li i dalje šutjeli, svi ćete sutra biti “Dragica Balta”Godinu ipol dana nema ni jedne transplantacije u BiH, to niti je normalno niti je prirodno. Mi šutimo, čekamo kao na streljani svoj red, čekamo SMRT koja je svakako neminovna ali ne mora se dogoditi sada, danas. Možda bi mogli život još da produžimo.Da li će i ko će na duši nosti život ove majke, bake i supruge⁉️Vjerovatno niko…..kod nas je riječ “odgovornost” nepoznata gotovo izbačena iz uporabe.ŽELIMO LI I DALJE SJEDITI SKRŠTENIH RUKU I ČEKATI SVOJ RED NA SMRT KOJA NIJE NEMINOVNA⁉️ ĐELATI SU SVUDA OKO NAS❗️ Ubijaju nemilosrdno❗️MORAMO SE probuditi iz ovog ružnog sna❗️Našoj Dragici neka je pokoj vječni i neka počiva u miru a njenoj obitelji iskrena sućut.”

/oslobodjenje.ba/*