Šefa AstraZenece je krenulo u životu, pogledajte kakvu je vilu kupio. Cijena? Prava sitnica!(FOTO)

Svijet Zanimljivosti

Generalni direktor AstraZenece počastio se novom kućom u otmjenom kvartu Mosman u Sydneyju, svojevrsnom australskom Beverly Hillsu, a novo je zdanje platio oko osam milijona dolara, piše australski portal Domain.

Pascal Soriot (61) trenutno je u Evropi, kako je nedavno rekla glasnogovornica firme, no to nije spriječilo njegovu suprugu da ove sedmice smjesti njihove stvari u četverosobnu dizajnersku vilu, koja među ostalim, ima veliki podrum, kućno kino te teretanu.

Plaća direktora AstraZenece iznosi 27,5 milijuna dolara, pa za vilu, očekivano, nije morao dizati kredit. Iako se puno pisalo o tome kako mu ova peta najveća farmaceutska firma u svijetu daje puno novaca, on je jednom prilikom izjavio da ima najmanju platu od svih direktora u svojoj branši.

Novu kuću Soriot je kupio od investitora za nekretnine Phila Arnolda i njegove supruge Michelle, a zdanje je bilo u njihovom vlasništvu od 2005., kada su ga kupili za 3,95 milijona dolara.

Direktor Astre inače ima dvojno državljanstvo; francusko i australsko. U Australiju je odselio 1990. godine, a tamo danas žive njegova djeca i unučad. U martu ove godine je za australske medije izjavio da se snažno zalagao da se cjepivo proizvodi u Australiji jer je želio osigurati stratešku neovisnost te zemlje.

“To je moje zemlja i htio sam osigurati to da ljudi ovdje budu dobro zaštićeni”, rekao je magazinu The Age.

Soriot je inače, može se reći, strastveni kupac nekretnina. Još 2013. kupio je kuću u predgrađu Sydneyja, kvartu Lavender Bay, a platio ju je 3,5 milijona dolara.

Ima tri brata i svi su doktori, a on je u farmaceutskoj industriji još od 1982. godine.

Obožava životinje, pa je tako zapravo i započeo svoju karijeru, studirajući veterinu, a prvi posao koji je radio bio je – veterinar za konje. To bi, izjavljivao je, radio i danas da nije direktor. Kasnije se u obrazovanju ipak usmjerio na biznis te izučavao i financije, a ne samo anatomiju.

Radio je razne poslove u Tokiju, Americi i Australiji, u kojoj je na kraju i ostao. Prve korake u farmaceutskoj industriji napravio je u francuskom Sanofiju, u kojem je bio glavni za američko tržište.

Brojni ga nazivaju čovjekom koji je spasio AstraZenecu – firmu je u jednom navratu želio kupiti Pfizer, no Soriot se tome oštro suprotstavio.

Inače je veliki fan Grete Thunberg i radi na tome da Astra ne ostavlja nikakav karbonski otisak.

/jutarnji/