PU Gradiška: Za skoro 50% povećan broj saobraćajnih nezgoda i 55% više saobraćajnih prekršaja, iz saobraćaja isključeno 508 vozača, evidentirano 435 migranta

Gradiška

mmgradiska 13. jul. 2021.

Na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Gradiška prezentovani su rezultati rada za prvih šest mjeseci 2021. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić i inspektor u Odjeljenju policije Darko Novaković.

U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, te istakao da je u toku sezona godišnjih odmora i turistička sezona, i veći je priliv građana, te shodno tome Policijska uprava Gradiška preduzima niz pojačanih mjera i aktivnosti kako u oblasti kriminaliteta, tako i u oblasti javnog reda, a sve u cilju zaštita imovine prilikom odlaska na godišnje odmore, kao i zaštitu imovine lica koja godišnje odmore provode na području naše Uprave.

Obzirom da se najveći broj provala u stanove događa za vrijeme godišnjih odmora ili u dane vikende kada ne boravite u svom domu, upravo iz tog razloga potrebno je da budete obazrivi i preduzmete određene mjere, te prilikom kretanja na odmor ne ostavljajte vrijedne stvari u kući ili stanu.

Saobraćajne nezgode

Evidentirano je 267 saobraćajnih nezgoda, što je više za 49.2% više u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 179 saobraćajnih nezgoda. Od ukupno evidentirano 267 saobraćajnih nezgoda, 73 nezgode su sa posledicama po lica, a 194 saobraćajne nezgode su sa materijalnom štetom.

2 lica su smrtno stradala što je manje za 33.3% u odnosu na isti period prethodne godine kada su 4 lica smrtno stradala.

16 lica je teško povrijeđeno što je za 23.8% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je 21 lice teško povrijeđeno.

81 lice lakše je povrijeđeno što je za 32.8% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je 61 lice zadobilo lake tjelesne povrede.

Ukupno je evidentirano 9053 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja što je za 54.8% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 5847 prekršaja. Podnešeno je 125 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 8287 prekršajnih naloga.

Iz saobraćaja je isključeno 508 vozača što je za 18.1% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je iz saobraćaja isključeno 430 vozača. Od toga, 364 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola što je za 45% više u odnosu na uporedni period kada je isključen 251 vozača. Takođe, iz saobraćaja je isključeno i 257 vozilo.

Evidentirano 435 migranta

U prvih šest mjeseci tekuće godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano je 435 migranata / u istom periodu 2020. godine evidentirano je 480 migranata (236 migranata na području Gradiške, 51 migrant na području Nove Topole i 148 migranta na području Srpca).

Ovom prilikom načelnik se zahvalio svim novinarima na profesionalnoj saradnji, kao i objektivnom i blagovremenom izvještavanju o svim bitnim informacijana u prethodnom periodu, a sa željom da se takva saradnja nastavi i ubuduće.

Krivična djela

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić istakao je da je u izvještajnom periodu evidentirano 207 krivičnih djela, 168 krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 20 krivičih djela je iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, 12 krivičnih djela su iz oblasti privrednog kriminaliteta i 7 krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Ukupna rasvijetljenost svih krivičnih djela iznosi 95.2% i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 94.9%, a po nepoznatom izvršpiocu iznosi 88.1% i takođe je veća u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 87.7%.

U posmatranom periodu evidentirano je 79 krivičnih djela protiv imovine, što je za 8.2% više u odnosu na isti period prethodne godine kada su evidentirana 73 krivična djela, a ukupno je rasvijetljeno 71 krivično djelo ili 88.8%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirana su 62 krivična djela protiv imovine, a rasvijetljena su 53 krivična djela ili 88.2%.

Evidentirano je 18 krivičnih djela ”Teška krađa” što je za 37.9% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 29 krivičnih djela, a rasvijetljeno je 14 krivičnih djela ili 77.8%.

Evidentirano je 12 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta što je za 71.4% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 7 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, a kojima je stečena protivpravna imovinska korist u iznosu od 94750 KM.

Operativnim radom policijskih službenika otkriveno je 20 krivičnih djela in 13 prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga, te je pronađena i oduzeta određena količina opojne droge.

Inspektor u Odjeljenju policije Darko Novaković je istakao da je u izvještajnom periodu evidentirano 175 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 59.4% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentiran 431 prekršaj, a koji su sankcionisani sa podnošenjem 47 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 116 prekršajnih naloga. Prekršaje je počinilo 188 lica, među kojima je 25 povratnika i 3 maloljetnika.