AMBROZIJA: Stručnjaci apeluju da je sada pravo vrijeme za njeno uklanjanje

Društvo Savjeti stručnjaka Zdravlje

mmgradiska 12. jul. 2021.

Sada je pravo vrijeme za uklanjanje ambrozije prije nego što ona postane problem svima.

Juli je period intenzivnog vegetativnog rasta ambrozije, a time i njenog lakog uočavanja i prepoznavanja u životnoj sredini, ali i njenog najlakšeg uništavanja, prije nego što procvjeta.

Prema riječima stručnjaka, najefikasniji način suzbijanja je direktno čupanje iz korijena dok je biljka još mlada, posebno poslije kiše. Na većim površinama preporučljivo je suzbijanje vrlo niskim košenjem, do pet centimetara od tla, dok je upotreba hemijskih sredstava za suzbijanje uglavnom vezana za uzgoj poljoprivrednih kultura.

– Ambrozija cvjeta od kraja jula do sredine oktobra, proizvodeći polen u dugom vremenskom periodu. Svaka biljka u toku vegetacije oslobađa ogroman broj polenovih zrna, koja izgledaju kao kugle sa šiljcima i imaju dobre aerodinamičke osobine, zbog čega se vazdušnim strujama mogu prenositi na udaljenosti do 300 kilometara, kaže struka.

Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata. Kod osjetljivih osoba može doći do crvenila očiju, suzenja i svraba očiju, zapušenja nosa, svraba nosa, kihanja, kašlja, piskanja u prsima, otežanog disanja, astme, kao i drugih alergijskih manifestacija.

Takvi bolesnici imaju smanjenu radnu sposobnost ili djeca – sposobnost učenja, smanjena im je koncentracija, nervozni su i uopšteno imaju smanjen kvalitet življenja.

Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak – manji od 20 polenovih zrna po metru kubnom zraka.

Štetnost ambrozije u poljoprivredi je velika, jer ona zahvaljujući izuzetno jakom korijenovom sistemu i bujnoj vegetativnoj masi, iz zemlje iznosi velike količine hraniva, prouzrokujući time njegovo osiromašivanje.

Osim toga, ističe struka, ambrozija lako zasjenjuje i guši gajene biljke, zbog čega prouzrokuje značajno smanjenje prinosa i kvalitet zakorovljenih usjeva, a nisu rijetki slučajevi da prouzrokuje i potpun gubitak prinosa. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, veoma brzo se i intenzivno širi, i to kako na poljoprivrednim, tako i na nepoljoprivrednim površinama. Smatra se da je brzina migracije biljke na nova područja između šest i dvadeset kilometara godišnje.

U Institutu navode da su odlukom Vlade FBiH mjere za sprečavanje širenja i uništavanje ambrozije dužni sprovoditi svi – od vlasnika i korisnika /obrađenog i neobrađenog* poljoprivrednog, šumskog, građevinskog zemljišta, šuma i lovišta, subjekti koji upravljaju vodotocima i kanalima i površinama uz vodotoke i kanale, koji održavaju površine uz javne puteve, ceste i željezničke pruge.

Za suzbijanje su zaduženi i subjekti koji upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama, te vlasnici i korisnici zapuštenih zemljišnih površina pored puteva, staza, kao i utrina, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama i drugo, naveli su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

/srpskainfo/