Od ponedjeljka 12. jula u Gradišci vakcinacija stanovništva bez prethodnog zakazivanja

Gradiška Zdravlje

mmgradiska 08. jul. 2021.

JZU ”Dom zdravlja Gradiška” u ponedjeljak 12. jula 2021. godine organizuje vakcinaciju stanovnika Gradiške bez prethodnog zakazivanja na vakcinalnom punktu u Kulturnom centru Gradiška.

Vakcinacija će se obaviti u terminu od 08 do 18 časova vakcinom proizvođača AstraZeneca.

Republički štab za vanredne situacije je na današnjoj sjednici donio odluku kojom zadužuje domove zdravlja da od 12. jula vakcinaciju građana protiv virusa korona organizuju u periodu od 9 do 19 časova radnim danom, a subotom u periodu od 9 do 15 časova.

Naime, Republički štab je na telefonskoj sjednici  donio Zaključak o potrebi za ubrzanjem procesa vakcinacije u Republici Srpskoj. Zadužio je sve javne zdravstvene ustanove da stave svoje kapacitete u funkciju procesa vakcinacije.

“Republički štab za vanredne situacije zadužuje bolnice i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske da obezbijede minimalno dva tima (u sastavu doktor medicine i medicinski tehničar) za potrebe vakcinacije u saradnji sa domom zdravlja, gdje nedostaju ljudski resursi. Takođe, Republički štab za vanredne situacije zadužuje Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske da organizuje vakcinaciju radnika u privrednim subjektima u Republici Srpskoj”, saopšteno je iz Vlade RS.

Prema ovom zaključku, Republički štab za vanredne situacije zadužuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da redovno obezbjeđuje, prati i u slučaju potrebe preraspoređuje vakcine i vakcinalni potrošni materijal za potrebe domova zdravlja.

Republički štab za vanredne situacije zadužuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, da u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske i Republičkom upravom za inspekcijske poslove Republike Srpske formira timove za superviziju procesa vakcinacije.

Republički štab zadužuje jedinice lokalne samouprave i domove zdravlja da u slučaju potrebe organizuju vakcinalne punktove mimo postojećih, kao i mobilne timove za vakcinisanje stanovništva koje ima teži pristup zdravstvenoj ustanovi, radi povećanja dostupnosti vakcinacije. Zadužili su i domove zdravlja da uz podršku Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske vrše kontinuiranu promociju vakcinacije i građane prema svom utvrđenom rasporedu obavještavaju i pozivaju na vakcinaciju.