AMERIČKI DOLAR OJAČAO

Svijet

DOLAROV indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92.53 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 92.25 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 110.80 na 110.45 jena.

No američka je valuta ojačala u odnosu na europsku pa je cijena eura skliznula na 1.1830 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1875 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom jer se ulagači plaše da će članice skupine OPEC+ povećati proizvodnju po vlastitim nahođenju, ako se ne postigne dogovor o ograničenom povećanju proizvodnje cijele skupine.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 0.20 posto, na 74.40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.10 posto, na 73.30 dolara.

Azijske burze prate pad Wall Streeta

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer nema vijesti koje bi podržale rast tržišta, dok je dolar ojačao prema košarici valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0.9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0.6 i 0.7 posto. U Šangaju i Australiji porasle su, pak, između 0.4 i 0.8 posto.

Azijske ulagače pokolebao je pad cijena dionica na Wall Streetu.

Nakon što je sedam dana zaredom dosezao rekordne razine, S&P 500 indeks jučer je oslabio pod pritiskom pada cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru.

Ulagače su zabrinuli slabiji nego što se očekivalo podaci o rastu uslužne aktivnosti u SAD-u u lipnju.

„Ulagači se možda plaše da gospodarstvo nije u tako dobroj formi kako to tržište dionica pokazuje”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.

Dodaje i da su ulagači možda odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon odličnog kvartala i niza rekorda burzovnih indeksa posljednjih dana.

Naime, zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajima te oporavku gospodarstva i zarada kompanija, sva tri najvažnija indeksa na Wall Streetu porasla su pet kvartala zaredom.

U fokusu ulagača su i kineski tehnološki divovi, nakon što je kineski regulator početkom tjedna pokrenuo istragu u Didi Global Holdingsu, samo nekoliko dana nakon što je dionica te kompanije uvrštena u trgovanje na burzi u New Yorku.

Cijena dionice Didi Globala potonula je jučer na Wall Streetu gotovo 20 posto, a pale su i cijene dionica drugih kineskih tehnoloških divova, kao što su Baidu i Alibaba.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama i zbog toga što će danas biti objavljeni dijelovi zapisnika s posljednje sjednice čelnika američke središnje banke, koja je pokazala da mnogi od njih očekuju povećanje kamatnih stopa prije nego što se planiralo.

Ulagači se nadaju da će taj zapisnik pokazati dodatne argumente za i protiv takvog poteza.

/hina/