Slađana Bruić: Uzmite svoj život i zdravlje u svoje ruke

Gradiška Zdravlje Život i stil

Gradiška, 06. 07. 2021.

Za mmgradiska: Slađana Bruić

Kako mi je joga promijenila život?

Ljudi me često pitaju zašto baš joga.

Zašto je joga moj izbor i zašto je preporučujem svima, bez obzira na godine i zdravstveno stanje. Pokušaću u ovom tekstu ukratko da odgovorim na ta pitanja.

Jogom se bavim od 2009.godine. U početku sam pohađala časove samo 2 puta sedmično. Sada je sadana (svakodnevna praksa) sastavni dio mog dana. Dan ne može da počne bez odlaska na prostirku, u moj mirni kutak, meditacije i jutarnjeg istezanja.
Četiri godine vodim mali Yoga centar u Gradišci. Dijana Stančić, Bojan Malić i dr Dejana Desačić mi velikodušno pomažu u organizaciji i vođenju časova. Do sada smo organizovali tri veća seminara na jezeru u Lamincima, nekoliko manjih seminara i radionica u Yoga centru i u prirodi i jedan on-line seminar “Život”.

Joga, za razliku od ostalih aktivnosti, ulazi u svaki segment i u svaku poru našeg života. Jača nam imunitet, čini nas zdravijim u svakom pogledu, psihički, mentalno, duhovno, emotivno i na kraju i fizički. Dok nam razni sportovi i fizičke aktivnosti oblikuju tijelo, joga nam oblikuje život. Stičemo disciplinu, mijenjamo navike, jačamo karakter, postajemo svjesniji, odlučniji i hrabriji. I upravo svim ovim naš život postaje kvalitetniji, tijelo oblikovano, zdravo i lijepo a glava čista, kako volimo reći.

Kako je joga promijenila moj život – od svakodnevnog uzimanja analgetika, čestog uzimanja antibiotika, autoimune bolesti, preko velikih strahova, prejakog ega, nikakve discipline i lakog odustajanja (sa 25 godina), do života u kom prihvatam odgovornost za svoje izbore, i njihove posljedice. Život bez straha, bez pitanja „zasto baš meni“, sa prihvatanjem okolnosti i život sa pozitivnim stavom.

Život u sada a ne u juče i ne u sutra, sada dišem, dakle sada je sve! I što je najvažnije, život sa velikim HVALA. Zahvalnost na svakom jutru, na svakom udahu, na svakom osmijehu, na zdravlju, sreći i jednostavno životu.

Najjednostavnije rečeno, joga predstavlja skup asana– fizičkih vježbi ili pokreta i položaja u kojima duže vrijeme možemo ostati bez neugode, pranajame– tehnike disanja, kontrole daha i uvježbavanje potpunog joga disanja (sa kojim se rađamo ali nas način života jako brzo udalji od njega), meditacije i raznih drugih tehnika koje povezuju um, tijelo i duh.

Na žalost još uvijek gledam oko sebe, meni bliske i drage ljude kako teturaju kroz život. Kao pijani omamljeni raznim programima i normama koje smo naslijedili od isto tako nesvjesnih predaka. Po nekad patim jer ne žele pomoć, a tu im je nadohvat ruke. A onda se osvijestim i shvatim da su oni tu da me podsjete kako sam isto tako  nesvjesno i programirano tumarala kroz život prije yoge, prije mog učitelja, knjiga i svega što me je probudilo. I veliko hvala mom učitelju Miloradu Beri, što sam danas tu gdje jesam.

Joga nije čarobni štapić i ne odnosi probleme i bolove preko noći. Potrebno je rada i discipline, truda i volje, ali rezultati su obećani.

Uzmite svoj život i zdravlje u svoje ruke.

/Boba V./*