Rezervoar goriva “pojede” povećanje plate od 20 KM: Litar goriva u Srpskoj za godinu dana poskupio 30 odsto

Društvo Republika Srpska

mmgradiska 07. jul. 2021.

Ukoliko danas na nekoj od benzinskih pumpi u Srpskoj gorivom napunite pun rezervoar zapremine 60 litara, to će vas izaći oko 20 maraka više nego godinu ranije, za koliko je, od lani, povećan i minimalac.

Najbolje to ilustruje rast brojnih cijena na koji se građani sve češće žale, a pogotovo oni s najnižim platama, koji najteže sastavljaju kraj s krajem.

Na sceni su gotovo svakodnevna poskupljenja, kako goriva, tako i ostalih proizvoda, a što ne prati rast plata.

Prosječna plata u sektoru tekstila, kože i obuće je u 2020. godini bila veća za 26 maraka u odnosu na 2019. godinu. To bukvalno radnicima ne znači ništa kada odu u prodavnicu. Čak i da dođe do ozbiljnog povećanja plata, i to bi progutao rast cijena. Svaki dan cijene idu ka gore i to ne mogu pokriti povećanja plate kakva su kod nas“.

A da će cijene goriva i dalje rasti potvrđeno je iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Iz ove grupacije ističu da zadnjih dana cijena sirove nafte brent konstantno raste i juče je bila 613 američkih dolara po toni ili 77 dolara po barelu, što je, kako tvrde, najviše u zadnje dvije godine.

Litar goriva u Republici Srpskoj u maju prošle godine u prosjeku je koštao oko 1,52 marke, a u istom periodu ove godine oko 1,98 KM, što znači da je njegova cijena za samo godinu dana skočila za 30 odsto.

To znači da je u ovom periodu rezervoar goriva od 50 litara poskupio za čak 26 KM.

Od maja do danas, na benzinskim pumpama u RS je bilo još korekcija cijena goriva, tako da litar, trenutno, u prosjeku košta oko 2,10 KM, a posljednji put benzin i dizel poskupili su za oko pet feninga po litru.

Podsjetimo, sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj u maju ove godine koštala je ukupno 1.930 KM. Najveći trošak je hrana, za koju porodica treba da obezbijedi 742 KM. Prosječna plata u RS za maj je iznosila 981 KM, što znači da su za podmirenje svih troškova iz pomenute korpe neophodne dvije prosječne zarade.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS rekli su da će do novog poskupljenja doći samo ako berza drastično poraste.

– U tom slučaju, rafinerije će to ispratiti, a samim tim i benzinske pumpe. Posljednje povećanje cijena nije bilo značajnije, ali sve zavisi od berze, koja poprilično raste. Međutim, više rastu ulazne cijene nego što se to odražava na benzinskim pumpama, a to se amortizuje kroz smanjenje marže distributera i trgovaca – rekli su za Srpskainfo u ovoj grupaciji.

/srpskainfo/