Novi detalji o djevojci koja je izvela spektakularnu pljačku: “Nismo mislili da je toliko bistra!”

Svijet

Njemačka policija još uvijek traži Yasemin Gündogan (28) iz Bremena koja je 21. maja iz firme za siguran prijevoz novca Loomis u Bremenu u kojoj je radila, ukrala osam milijona eura, piše magazin Fenix.

Prije nekoliko dana policija je objavila njezinu fotografiju i od tad njemački mediji ne prestaju pisati i istraživati njezin život Yasemin Gündogan. Nazivaju je lijepom kradljivicom, a neke detalje o Yasemin je otkrio i jedan njezin školski prijatelj.

Za njemački Bild je rekao kako je još kao dijete Gündogan željela biti bogata i lijepa. Nosila je odjeću iz jeftinijih trgovina, ali je sanjala o luksuznom životu.

– Svi smo mislili da nije toliko bistra – rekao je školski kolega. No, čini se kako je lijepa Yasemin dovoljno bistra da izvede jednu od najspektakularnijih pljački u Njemačkoj.

Bild piše kako je Yasemin s majkom i mlađom sestrom živjela u gradskoj bremenskoj gradskoj četvrti Tenever. Navodno joj je otac pronašao posao u firmi za prevoz novca.

Istražioci se sada oslanjaju na informacije koje bi im mogli dati stanovnici, a zanimaju ih i tragovi mogućih sudionika u pljački.

Istraga se provodi zbog posebno ozbiljnog slučaja krađe za što je predviđena zatvorska kazna do deset godina.

Podsjetimo, Gündogan, koja je u firmi bila odgovorna za pakiranje i sigurni prevoz novca, 21. maja ukrala je kontejner s nekoliko vreća napunjenih novcem, a zatim otvorila bolovanje.

Nestanak novca otkriven je tek četiri dana kasnije. Prema prethodnim istragama, kontejner s brojem 06414 ubačen je u crni Mercedes-Benz čije su registarske oznake prethodno ukradene.

Automobil je unajmljen 19. maja u berlinskoj gradskoj četvrti Spandau i potom vraćen u dvorište firme koja ga je iznajmila, prenosi magazin Fenix.

Policija, koja smatra da iza krađe stoji organizirani kriminal, objavila je fotografiju Yasemin Gündogan i moli stanovnike koji imaju bilo kakvu informaciju o njoj ili ostalim pomagačima neka jave u Odjel kriminalističke istrage u Bremenu.

Osumnjičena je turskog porijekla, a mediji špekulišu da se sklonila kod porodice u Turskoj.

Bremen je uz Berlin i Ruhrsku oblast jedan od dijelova Njemačke u kojima se bilježi pojačana aktivnost tzv. klanskog kriminala u koje su upletene organizirane bande iz Turske i s Bliskog istoka. 

/jutarnji/