Ispovijesti djevojaka o životu u Islamskoj državi

Svijet

Šamima Begum je u novom dokumentarcu ispričala svijetu o svom iskustvu dok je živjela u islamskoj terorističkoj organizaciji Islamska država.

Dvadesetjednogodišnjakinja je u novom dokumentarcu “Povratak: život nakon ISIS-a” govorila o užasima koje žene u ISIS-u proživljavaju – posebno žene poput nje koje dođu iz drugih država.

Šamima je kao tinejdžerka otišla iz Velike Britanije kako bi se pridružila organizaciji u Siriji.

Sa samo 15 godina stigla je u Siriju s još dvije djevojke koje su imale isti cilj – pridružiti se ISIS-u. Jedna od njenih prijateljica je navodno bila ubijena u bombardovanju, dok se drugoj gubi svaki trag.

Kad je stigla u Siriju, prvo su je smjestili u dom za neudate žene, gdje je čekala da joj pronađu muža. Šamima nije htjela da se uda, međutim životni uslovi u tom smještaju bili su toliko nepodnošljivi da je htjela što prije da ode.

“Bila sam u toj kući možda mjesec dana, a zatim su mi ponudili supruga”, navodi Šamima.

“Prvo te pitaju o sopstvenim željama, tj. kakvog supruga želiš – preferiraš li određenu nacionalnost, godište, jezik. Nakon toga filtriraju muškarce po tvojim željama i ponude ti upoznavanje”, priča ona.

“Bilo je zaista čudno, nisam znala da kuvam s 15 godina i on je bio šokiran tom spoznajom. Pomislila sam da je sam kriv kad je oženio 15-godišnjakinju. Ženama se tamo objašnjava njihova uloga u domaćinstvu – moraju da ostanu kod kuće sa suprugom i djecom, a mogu se udati već sa 9 godina”.

Šamima je rekla da se ženama tamo sve govori – kako da se ponašaju i kako da se oblače. Sve im je to govorila “ISIS policija” koja bi išla okolo i vikala na njih ako se ne drže pravila.

Amerikanka Hoda Muthana koja se pridružila ISIS-u 2014. godine prisjeća se svog iskustva:

“Jednom sam nosila Najk patike s malom, ružičastom linijom. Vikali su na mene da ne mogu to da nosim, jer izgleda previše privlačno. Nisam smjela da nosim naočare, a vikali bi na mene čim bih skinula rukavice. Očekivala sam srećno mjesto, gdje Muslimani pomažu u školama, bolnicama i cijeloj zajednici, ali na kraju je ispao veliki nered. Pakao na Zemlji.”, ističe Hoda.

Hoda je nastavila da priča o tome kako nije pronašla život koji su joj obećali prije nego što je došla:

“Žene tamo nemaju ništa drugo da rade osim da čiste i kuvaju. Ne postoje obrazovne ustanove, odnosno, škole za njih. Pet godina nisam ništa radila, pa sam i donekle ‘otupila’. Nije dozvoljena muzika u javnosti, kao ni slobodno druženje. Nema interneta ni televizije, kao da živimo u Srednjem vijeku. Suprug je imao kompjuter na kojem je igrao igrice, a meni je samo bilo dozvoljeno da ga posmatram.”

Šamima Begum je 2019. izgubila svoje britansko državljanstvo, a država ju je smatrala kriminalcem.

“Optužili su me da sam radila za njihovu policiju – kako bi 15-godišnjakinja bez znanja o Islamu mogla da radi za njih? U intervjuima za britanske medije, novinari su se odnosili prema meni kao prema nekom kriminalcu. Nikad nisu htjeli da saslušaju pravu priču”, kaže ona.

Šamima je u februaru 2019. pronađena u izbjegličkom kampu u Siriji u devetom mjesecu trudnoće. Njena beba nije preživjela upalu pluća, a prije toga Šamima je već izgubila dvoje djece. Ova djevojka je i dalje u kampu u Siriji gdje je čuvaju naoružani vojnici dok ne nađe novi dom, jer joj je Velika Britanija zabranila povratak kući.

Dokumentarac koji izlazi 15.6. na “Sky televiziji” govori o preko 60 000 žena i djece koji su zapeli u Siriji nakon što su pobjegli od ISIS-a, a njihove države ne žele da imaju posla sa njima.

/klik.hr/nezavisne/