Selak: Kozara ostaje velika rana srpskog naroda

Društvo Gradiška Republika Srpska

Preko 40.000 civila i 10.000 boraca stradalo je na Kozari od 10. juna do 15. jula 1942. godine, a preko 68.000 internirano u logore NDH i to je rana koja za srpski narod na ovim prostorima nikad neće zarasti, poručio je predsjednik SPS Goran Selak, tokom obilježavanja bitke na Kozari, gdje je služen parastos za stradale.

Selak je kao dio delegacije Narodne Skupštine Republike Srpske takođe istakao da srpski narod danas ima obavezu da čuva slobodu, da se bori za bolju budućnost ali i da čuva sjećanje na stradale u svim dosadašnjim ratovima.

– Plaćena je skupa cijena za slobodu u kojoj danas živimo, kroz sve ratove i sva stradanja kroz koja je prošao narod na ovim područjima. Zato imamo obavezu da čuvamo sjećanja, da se okupljamo i odajemo počast stradalima i da njegujemo slobodarski duh našeg naroda. Kozara je jedna od rana koja nikad neće zarasti i koja ostaje da opominje buduće generacije – poručio je Selak.

Delegacija SPS položila vijence na Mrakovici

Delegacija Socijalističke partije Srpske položila je vijence na centralno spomen obilježje na Mrakovici povodom obilježavanja 79 godina od bitke na Kozari, gdje je stradalo oko 10.000 boraca i 40.000 civila, a više od 68.000 civila protjerano ili internirano u logore smrti NDH.

U delegaciji SPS na Mrakovici bili su povjerenici SPS za Prijedor, Laktaše i Gradišku – Duško Miletić, Anita Vrančić i Snježana Gvozden, kao i odbornik SPS u Skupštini grada Banjaluka Darko Milošević.

Iz SPS su istakli da je njegovanje slobodarske tradicije i čuvanje sjećanja na heroje i nevine žrtve oslobodilačkih ratova dio programa SPS, te da bez kulture sjećanja nema ni istinskog napretka i razvoja.

Opis nije dostupan.
Opis nije dostupan.

/banjaluka.net/*