PROTIVGRADNA SRPSKE: Od početka sezone ispaljeno 270 protivgradnih raketa

Društvo Republika Srpska

Javno preduzeće “Protivgradna preventiva Republike Srpske” od početaka sezone 15. aprila imala je 13 dana sa dejstvima, prilikom kojih je ispaljeno ukupno 270 protivgradnih raketa, izjavio je Srni direktor “Protivgradne preventive” Tihomir Dejanović.

Dejanović je rakao da je prilikom dejstava u petak, 25. juna, ispaljena 81 protivgradna raketa, što je najveći broj od početka sezone, te dodao da ima dovoljan broj raketa za ovu sezonu.

– Od prethodne sezone ostalo je 1.800 raketa, nabavili smo još 1.100 i trenutno ih imamo oko 2.650, što je bi trebalo biti dovoljno za ovu sezonu. Ukoliko se ukaže potreba obratićemo se resornom Ministarstvu sa zahtjevom za interventnu nabavku – naveo je Dejanović.

On je dodao da se “Protivgradna preventiva” obratila Hidrometeorološkom zavodu Hrvatske njihovom resornom ministarstvu da “Protivgradnoj preventivi Republike Srpske” doniraju 2.150 raketa koje oni imaju na stanju i koje su odlučili da više ne koriste.

– To su potpuno ispravne rakete, a da ih propisno unište koštalo bi ih 50.000 evra. Ukoliko odluče da nam doniraju te rakete to bi za nas bila velika pomoć, a i njima bi bilo značajno jer ih naša dejstva štite od južnih prodora nestabilnosti. To se pokazalo i tokom nevremena u Požegi, kada su oni izrazili zadovoljstvo našim djelovanjem čiji je rezultat bio da u hrvatskom dijelu Posavine nije bilo štete od grada – pojasnio je Dejanović.

Prema njegovim riječima, ova godina je karakteristična po veoma hladnom vremenu u aprilu i maju i nadprosječnom temperaturom vazduha u junu.

– Protivgradnih dejstava u maju i junu je bilo dosta manje u odnosu na isti period prethodnih godina, ali vjerovatno svaki naredni nailazak oblačnosti širokih frontova, preko ovako zagrijanog kopna, može da dovede do pojave gradonosnih oblaka i jakog olujnog nevremena – naglasio je Dejanović.

Govoreći o “Zlatnoj plaketi” za najboljeg poslodavca koju je nedavno dobio od Sindikata poljoprivrede i prehrembene industrije, Dejanović je rekao da je veliko zadovoljstvo kada poslodavac dobije takvo priznanje jer je to pokazatelj da se poštuju radnička prava, dodajući da je sindikalna organizacija u “Protivgradnoj preventivi” aktivna svih 50 godina postojanja ovog preduzeća.

/srpskainfo/