UEFA ukinula pravilo gola u gostima

Sport

mmgradiska 25. jun. 2021.

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) saopštila je da je ukinula pravilo gola u gostima u klupskim takmičenjima.

U saopštenju se navodi da se pravilo prednosti gola u gostima neće primjenjivati već od predstojeće sezone 2021./2022.

Dakle, golovi u utakmicama koje se igraju na prolaz — u kvalifikacijskoj i nokaut fazi — vrijediće isto, neovisno o tome jesu li postignuti na domaćem ili gostujućem terminu.

Dueli u kojima će nakon dvije utakmice obje ekipe imati isti broj postignutih golova ići će u produžetke, kao i do sada, a po potrebi će se izvoditi i jedanaesterci.

Inače, pravilo gola u gostima je uvedeno 1965. godine, a više je puta bilo predmetom kritika i okidačem kontroverznih situacija.

Statistika potvrdila da pravilo nije rezultiralo željenim promjenama

Kako se navodi u izvještaju UEFA-e, na ovu odluku ih je naveo pregled statističkih podataka još od sedamdesetih godina naovamo. Statistika pokazuje kako se razlika između prednosti domaćeg terena konstantno topi. U 70-im godinama domaćin je pobjeđivao u 61% susreta, a gost samo u 19%. Danas domaćin pobjeđuje u 47% susreta, a gost u 30%.

Smanjuje se i razlika u broju postignutih golova. Nekad je domaćin zabijao 2.02 gola po susretu, a gost 0.95. Pravilo gola u gostima uticalo je na to da domaćini igraju puno opreznije, pa danas u prosjeku zabijaju tek 1.58 golova, dok gosti daju 1.15 golova u prosjeku. Vrlo usporedive brojke vrijede i za muški i za ženski nogomet.