TAJNA RUSKOG BERMUDSKOG TROUGLA: Pojačava se treći magnetni pol Zemlje! Ovde nema ni istoka ni zapada, ni sjevera ni juga!

Zanimljivosti

Svuda na Zemlji postoji anomalija, a u Rusiji postoji mjesto koje se naziva Kurska magnetna anomalija. Ako ga iz nekog razloga odlučite posjetiti, budite oprezni jer se tamo lako možete izgubiti.

Ime magnetne anomalije Kurska povezano je s neobičnim ponašanjem igle magnetnog kompasa u blizini Kurska (530 km jugozapadno od Moskve). Instrumenti zasnovani na magnetima ovdje “brkaju” jug sa istokom i sjever sa zapadom.

Kursk Magnetic Anomaly. #Belogorie, #Russia
Курская Магнитная Аномалия (КМА). #Белогорье

Kurska magnetna anomalija (KMA) ili kako ga još zovu ruski Bermudski trougao je priznat je kao najveća magnetna anomalija na svijetu, a njena čudna svojstva su godinama zbunjivala naučnike. Magnetna anomalija je promjena magnitude Zemljinog magnetnog polja uslijed varijacija u hemiji ili magnetizmu stijena.

To znači da je u kori izuzetno velika količina metala, a to sa druge strane može nadjačati ostatak masivnog magnetnog polja Zemlje! Smještena između Kurska, Belgoroda i Orelske oblasti na jugozapadu Rusije i blizu ukrajinske granice, Kurska anomalija je otkrivena 1773. godine, od strane ruskog astronoma Petra Inohodceva, ali nije istraživana sve do 1874. godine, kada su naučnici sproveli prvi geomagnetni pregled European Russia. Tada niko nije mogao da shvati prirodu te anomalije. Godine 1883., N. D. Pilčikov, docent na Univerzitetu u Harkovu, konačno je otkrio istinu o Kurskoj anomaliji.

Nakon što je izveo desetine opservacija, mogao je anomaliji pripisati prisustvo ruda gvožđa. Kurska anomalija je ogromno područje! Ona je veća od zemalja kao što su Grčka, Sjeverna Koreja, Bugarska ili Kuba. Naučnici su otkrili da Kurska anomalija doprinosi sa više od 30 milijardi tona rude gvožđa raspoređenih na skoro 50.000 kvadratnih milja. Istraživači procjenjuju da ona čini čak 50 posto svih rezervi Zemljine rude gožđa!

Rudarske kompanije redovno dobijaju velike količine plemenitih metala iz ove gigantske jame. Zbog svojih izuzetnih svojstava, ovaj jedinstveni geološki fenomen dobio je nadimak „Treći magnetni pol Zemlje“.

(Izvor: Kurir / rs.rbth.com)*