Planeta Zemlja se umalo prevrnula: Neočekivano otkriće naučnika

Zanimljivosti
Planeta Zemlja se u jednom trenutku umalo „prevrnula“ i potom vratila, što se desilo prije 84 miliona godina, tvrde naučnici u novoj studiji.

Međunarodni tim naučnika u studiji objavljenoj u časopisu „Nejčr“ navodi da se Zemlja nagnula za 12 stepeni u periodu prije 86 do 79 miliona godina, što je dovelo do toga da se, na primjer, Njujork nađe na današnjem mjestu Floride, kaže Sara Slocnik, članica naučnog tima.

Naučnici su analizirali paleomagnetsku lavu, kao i istorijske naslage krečnjaka nađene u Italiji. Analiza je pokazala da se Zemljina kora pomjera za oko tri stepena na svakih milion godina.

Kako su objasnili, poslije naginjanja od 12 stepeni, naša planeta se vratila u prvobitnu poziciju.

„Nismo očekivali da ćemo otkriti takav povratni događaj“, kazao je Ros Mičel, geofizičar Kineske akademije nauka, takođe jedan od autora studije.

Naučnici navode da bi naslage ekstremno zagrijanog stijenja u Zemljinom plaštu, koje se nalaze između spoljašnjeg jezgra i Zemljine kore, mogle da budu uzrok ovog događaja.

Druga hipoteza je da su za naginjanje Zemlje odgovorna pomjeranja tektonskih ploča, što je moglo da promijeni balans planete, kaže Ros Mičel, prenosi “Sputnik“.

/bl-portal/*