Atrakcija u staji Mihajla Malbašića iz sela Krajčinovci kod Gradiške: OVCA OJANJILA ČETVORKE

Gradiška Republika Srpska Zanimljivosti

Kad je saznao da je njegova ovca ojanjila četiri jagnjeta, što je rijetkost u potkozarskom kraju, a prvi slučaj u njegovom domaćinstvu, sreći Mihajla Malbašića iz Krajčinovca kod Gradiške nije bilo kraja.

Sada u njegovoj staji trčkaraju i skakuću jaganjci, a to je za Mihajlove ukućane, porodicu i djecu iz komšiluka velika atrakcija.

– Kada me supruga početkom juna obavijestila da je ovca ojanjila četvoro jaganjaca, po dvoje muških i ženskih, bio sam u nevjerici. Ovca iz vlastitog uzgoja se i prije izdvajala od ostalih ovaca u mom stadu, jer je često janjila po dvoje, ali ne više od toga. Sada smo svi iznenađeni i obradovani. Ovcu dobro hranimo kako bi mladunčad koja sišu majčino mlijeko što brže i bolje napredovala – ispričao je Malbašić, koji je pozvao redakciju Srpskainfo kako bi svoju stočarsku sreću podijelio i s našim čitaocima.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Zaljubljenik u prirodu

On je veliki zaljubljenik u životinje i prirodu. Posjeduje stado od 30-ak ovaca, a ova djelatnost je za njega veoma isplativa.

– Prethodnih godina imao sam više stoke, ali zbog obaveza na poslu, u Gradiški, nisam mogao postići sve što smo supruga i ja, zajedno s djecom, sebi odredili. Trebalo je svuda stići, uzorati, pokositi, samljeti… Shvativši da je to preveliki teret, kojeg ne možemo nositi, odlučili smo se samo za ovce. To se ispostavilo kao dobar potez – objašnjava Mihajlo Malbašić obaveze i poslove u domaćinstvu.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Sada je najviše posvećen ovčarstvu, povrću, cvijeću, uređenju okoline…

– Ovce ne zahtijevaju velike troškove, dovoljna je dobra paša, malo žita i to je sve. Jaganjci se uvijek mogu dobro prodati, što je za nas dovoljan motiv i razlog da se posvetimo ovom poslu, odnosno uzgoju ovaca. Ostalu stoku smo rasprodali i odustali od krava, konja, svinja i drugih domaćih životinja. Imamo samo ovce i kokoši. To je za nas sasvim dovoljno – objašnjava Mihajlo svoje preokupacije i obaveze.

Glas o njegovoj ovci koja je ojanjila četvoro brzo se pronio u Krajčinovcima, Vrbaškoj, Podgradcima i drugim selima, te se o svemu učestalo raspituju mještani.

Oni su znatiželjni jer je, kažu, to dobar znak nakon izolacije, epidemije, korone i drugih nedaća.

LJUBITELJ STARINA I CVIJEĆA

Mihajlo Malbašić je zaljubljenik u cvijeće i sakupljač starina, naročito poljoprivrednih alatki korištenih u njegovom kraju. Posjeduje svojevrsnu kolekciju drvenih kola, plugova, testera, oračkih kolica, volovskih jarmova, vratila za vunu, vretena, preslica… Dio je izložio u dvorištu punom cvijeća.

– Svega tu ima, što se kod drugih i na drugim mjestima ne može lako pronaći. Cvijeće, starine u prirodnom ambijentu nude jedinstven ugođaj. Uživam u tome, a životinje daju svemu puni smisao – objašnjava on.

/srpskainfo.com/*