Ambis mog života: Novica Zdravković, brat poznatog pjevača Tome Zdravkovića, preminuo je u KBC Zvezdara(video)

Kultura Muzika Video

Novica Zdravković rođen je u Leskovcu 21. jula. 1947.

On je skoro dvije decenije vodio bitku sa opakom bolešću – kancerom bešike. Novica je prije tri i po godine saznao da je bolest uzela maha, te da je tumor postao zloćudan, zbog čega se povukao iz javnog života i svoj život predao u ruke doktora, kojima je, kako je tada govorio, beskrajno vjerovao, a veliku podršku mu u najtežoj životnoj borbi pružila i supruga Jelena.

Dugo godina je stvarao u sjenci svoga brata Tome Zdravkovića za koga je, po sopstvenom tvrđenju, napisao jedan od hitova, pesmu „Umoran sam od života“.

NJegova dva poslednja albuma su „Kralj splavova“ i „Ambis mog života“. Novica Zdravković je svoj najveći solistički koncert održao 21. decembra 2005. godine na Beogradskom sajmu. Hit po kom će biti upamćen je pjesma “Splavovi”.

Bio je oženjen Jelenom Zdravković s kojom je dobio sina Dušana i kojoj je brat Toma posvetio pjesmu.

Mnoge pjesme Tome Zdravkovića nadahnute su njegovim životom i stvarnim događajima, pa je tako i sa poznatim stihovima “O, gdje si, Jelena, da mi srce smiriš”. Glazbenik je pjesmu posvetio svojoj snahi, stilistici.

Njihova je veza na početku bila burna, o čemu svjedoči i priča o nastanku pjesme.

Tada smo se još zabavljali i, naravno, bilo je i svađa. Jednom se desilo da nisam htjela da idem negdje s njim. On je pozvao brata i s njim otišao u kafanu. Dobro su se napili i Toma je tada napisao pjesmu, a kao što mnoge velike stvari umjetnici ostavljaju na salveti, i moja pjesma je, potpuno slučajno, nastala baš tako – rekla je Jelena Zdravković.

(Informer/6yka.com)*