Na području Gradiške u posljednjih godinu dana zaposleno 2.500 radnika: Zaposlenost raste uprkos koroni

Društvo Gradiška

U posljednjih godinu dana na području Gradiške zaposleno je 2.500 radnika, što je izuzetan uspjeh, izjavio je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške. Ocjenjuje da je ovaj podatak od velike važnosti, jer se odnosi na period epidemije korone.

Prvi put nakon 1990. godine naša lokalna zajednica premašila je brojku od 11.000 zaposlenih. Precizni podaci ukazuju da imamo 11.400 radnika. Činjenica je takođe, što ne smijemo zanemariti, da smo u navedenom periodu imali i otpuštanja radnika u preduzećima koja su otežano poslovala ili bila prinuđena da obustave proizvodnju – kazao je Adžić.

Ohrabruje, kazao je on, da je broj otpuštenih znatno manji od broja radnika koji su u periodu epidemije zasnovali radni odnos.

– Imamo i primjere preduzeća i djelatnosti koja nisu pretrpila znatnije gubitke zbog epidemije korone. To su drvna industrija i proizvodnja tapaciranog namještaja. Riječ je o desetak kompanija sa oko 2.500 radnika – izjavio je gradonačelnik Adžić.

Napominje da su posljedice pandemije virusa korona najmanje izražene u djelatnostima izvoznog karaktera.

U preduzećima koja su imala najmanju štetu od korone u visokom procentu vlasničke strukture zastupljen je inostrani kapital. Zato u ovoj sredini nastoje stimulativnim mjerama i izgradnjom infrastrukture podstaći inostrane ulagače da u gradiškom kraju grade fabrike, organizuju proizvodnju, a proizvode plasiraju na inostrano tržište.

Za uspješnije poslovanje i više radnih mjesta važna je kvalitetna infrastruktura. To su rekonstrukcija puteva Gradiška – Klašnice, Gradiška – Kozarska Dubica, izgradnja kružnih raskrsnica u blizini grada, mosta na Savi, dovršetak obilaznice, izgradnja ulica i pristupnih puteva u Agro-zoni Nova Topola, gdje imamo 12 inostranih kompanija sa 1.000 radnika – kaže Adžić.

On je najavio dolazak još četiri inostrane kompanije u Novu Topolu, među kojima jedna iz Njemačke. To će, smatra ovaj sagovornik Srpskainfo, još više poboljšati privrednu sliku Gradiške.

STATUS GRADA

Dobrim rezultatima u privredi doprineo je i status grada, što je Gradišci omogućilo jednostavniji i efikasniji pristup evropskim finansijskim fondovima. Među njima su asocijacija gradova Evropske unije, razvojne agencije EU, veća mogućnost obezbjeđenja nepovratnog novca ili zajedničkog finasiranja važnih projekata.

Dokaz tome je 52 miliona KM nepovratnog novca, koji je u prethodne četiri godine obezbijeđen posredstvom Razvojne agencije i Odjeljenja za međunarodne projekte i razvoj. Najveći dio utrošen je za infrastrukturu, što je dovelo do većeg stepena zaposlenosti, ali i više budžetskog novca.

/srpskainfo/