Rover vrijedno radi: NASA objavila interaktivni video panorame Marsa (VIDEO)

Tehnologija Video

Nasin rover “Perseverance”, koji istražuje Mars, poslao je na Zemlju fascinantne fotografije koje prikazuje panoramu ove planete.

Utim fotografijama visoke rezolucije posebno je to što obuhvataju pogled na okolicu rovera u krateru Jezero u širini od 360 stepeni.

Rover je fotografije snimio između 15. i 26. aprila, pa je na njoj moguće uočiti i mali helikopter “Ingenuity”. Panorama, koju su stručnjaci u NASA sastavili od 992 individualne fotografije, nastala je zahvaljujući “desnom oku” roverove kamere. Kad se sve zbroji, na fotografiji su 2,4 milijarde piksela.

Što je tačno sve rover vidio i čuo oko sebe, možete provjeriti i sami jer je NASA objavila interaktivni video i fotografiju po kojoj je moguće istraživati panoramu i naići na neka bitna mjesta poput mjesta slijetanja samog rovera.

Otkako je sletio na površinu Marsa 18. februara, “Perseverance” je bio prilično zauzet. Uspješno je otpustio helikopter “Ingenuity”, snimio njegov prvi let, demonstrirao mogućnost stvaranja kiseonika iz atmosfere Marsa, snimio atmosferske zvukove i napravio više od 75.000 fotografija.

A to je samo početak. Tokom sljedećih mjeseci, najavili su iz NASA-e, “Perseverance” će istraživati površinu Marsa i uzeti prve uzorke  koji će potom, u nekoj od sljedećih misija, biti dostavljeni na Zemlju, prenosi Avaz.

/srpskainfo.com/*