Zašto komarci neke ljude ujedaju više nego druge

Zanimljivosti

Statistike pokazuju da svaku desetu osobu privlače komarci. Pa zašto komarci napadaju određene ljude? Da vidimo šta žele, sleteći na našu kožu.

Mnogi sigurno znaju da ujedaju samo ženke. Da bi se izleglo potomstvo, njima je potrebna krv sisara. Mužjaci, svih poznatih vrsta komaraca, hrane se isključivo hranom biljnog porijekla, i ne bave se sisanjem krvi.

Ženke su vrlo izbirljive i žele najbolju krv za svoje buduće potomstvo. Kao što znate, svatko od nas ima specifičan tjelesni miris. Komarci za njih točno prepoznaju idealnu aromu koju mogu osjetiti na udaljenosti od 30 metara.

Krvna grupa je, takođe, veoma bitna.

Ako se komarcu sviđa miris vašeg tijela, on neće lako od vas odustati. Osim toga, sprovedeni eksperimenti su  pokazali da komarci biraju ljude sa 0 pozitivnom krvnom grupom dva puta češće, nego ostale grupe.

To znači da u 85% slučajeva, čovjek svojom krvnom grupom sam privlači komarce.

Dakle, koji je to idealan miris?

Ponovićemo, veliku ulogu ima količina znoja i ugljen-dioksida. Ali, još važniji je  sam miris našeg tijela.

Mliječna kiselina, kako se ispostavilo, veoma je atraktivna za većinu komaraca. Određene namirnice kao što su sir, soja, jogurt, neke vrste vina, marinirano povrće (recimo kiseli krastavčići), zajedno sa fizičkom aktivnošću, dovode do formiranja veće količine mliječne kiseline i na površini kože, što  privlači krvopije-zujalice.

Učiniti sebe potpuno neprivlačnim za komarce je nemoguće. Sve što možemo uraditi jeste da se zaštitimo od njih na najbolje moguće načine, koristeći kupovna i domaća sredstva. Ali, čak i poslije svega toga, komarci nas neće manje “voljeti”.

/uspesnazena.com/*