Ludo ju je volio i čekao do iznemoglosti: Ljubavna priča Arsena Dedića i Gabi Novak! (FOTO+VIDEO)

Kultura Muzika Video

Malo je ljubavnih priča koje su stvarne, a sve nas osvajaju svojom veličinom, uzvišenošću i čudesnim mirom.

“Ne, nije bilo “groma”, sve je išlo polako, prošli smo put prijateljstva, bili smo jedno drugom brat i sestra i jednog dana oboje shvatili kako smo jedno drugom “namrijeti”– govorio je Arsen.

Nisu mogli zamisliti život jedan bez drugoga. Vrijeme je pokazalo da su savršen par, primjer jedne bajkovite ljubavne sreće.

Ponekad, kad bih ih vidjela zajedno, posmislila bih da su zaista brat i sestra koji se neizmjerno vole, počeli su ličiti jedno na drugo, kretnje su im bile usklađene. Jer, teško je povjerovati da je moguća takva harmonija tijela i duha između dva bića.

ARSEN - Arsen Dedić i Gabi Novak: Antologija jedne ljubavi... | Facebook

Lijepo i iskreno pjeva Arsen o Gabi: da li si stvarna ili sjena… a stvarnost kreće da dominira sa dodirom usana. Sjena se pretočila u stvarnost. Znamo koliko su žene – sjene velikih pjesnika zahtjevne, bogate ljepotom i duhom… Što pjesnik u sjenu stavi, rijetko je java ispunila. Ipak, i to je moguće. Dva darovita bića uspjela su da sebi pruže život poput sna. Nije reč o nedostatku nedaća, već o zajedništvu i podršci, razumijevanju, toleranciji, sigurnosti i radosti koju jedno drugom svojim prisustvom donose. Njihova odbrambena kula bila je ljubav.

Arsen i Gabi prvi su se put sreli 1958. godine u Zagrebu ispred TV studija koji danas više ne postoji. U to vrijeme Gabi je bila u drugom braku sa kompozitorom Stipicom Kalođerom.

MUZIČKA DIVA GABI NOVAK: Volim svoj Beograd, uvek mu se radujem | Novosti.RS

Arsen je bio oženjen Vesnom, nećakom AG Matosa. Iz tog braka imao je kćer Sandru. Arsen je sa Sandrom bio u braku samo tri godine, oženio se dok je ona još bila student. Kaže da je od te tri godine u vojsci proveo pola vremena. Bio je to brak bez perspektive. Gabinov brak trajao je do 1970, a Arsen do 1965.

Arsen o Gabi: Ona je satkana sva od blagosti i oprosta - XXZ Portal

Od prvog susreta pa na dalje, Arsen i Gabi se druže, postaju dobri i nerazdvojni prijatelji, sarađuju i na muzičkom planu. Prvi put će se pojaviti zajedno na sceni 1964.godine.

Sećam se da sam od starijih slušala priče kako je Arsen ludo volio Gabi, kako je do iznemoglosti čekao… Tada niko nije govorio o obostranoj ljubavi. Izgleda da je Arsenova naklonost bila primetljivija, a Gabina povučenija.

Nakon Gabinog razvoda 1970.godine odlučili su da počnu zajedno da žive. Sklad zajedničkog života činio ih je srećnim. Prvo dijete su izgubili, ali su taj bol zajednički prebrodili i nastavili dalje. Zvanično će se vjenačati nešto prije rođenja sina Matije – 1973.godine. U troje, sreća je bila jos veća. Umjetnički dom bio je prepun radosti jer je na svijet došao plod njihove ljubavi.

Zajednički život, na koji se niko od njih nije požalio uprkos mnogobrojnih nedaća kroz koje su prošli, trajao je 42 godine, sve do Arsenove smrti. Arsen je isticao da im je uvijek bilo svejedno da li su na dnu ili negde drugdje, važno je da su u svemu bili zajedno. Najlepši period života proveo je sa Gabi. Nakon njegove smrti u javnosti smo čuli iste reči od Gabi.

– Gabi mi je obećala da ce ostati uz mene do kraja – rekao je Arsen.

– Moje poštovanje prema Arsenu bilo je veliko, kakav god je bio fakin. On je dobro znao da ce naći u meni ženu koja će ga podržavati do posljednjeg časa, koja će ga njegovati, čuvati, biti na njegovoj strani i nikada izgovoriti nesto ružno- rekla je Gabi nakon Arsenove smrti.

Koju god izjavu o njihovoj ljubavi su dali pronaćićemo saglasje, kao da jedno biće govori iz njih dvoje. Arsen je Gabi ponovio pred smrt koliko mu je bila značajna kao i da ima nakon njegove smrti za koga živjeti: tu je Matija, i sa njim mora ići dalje. Gabi ga je kao i uvijek do sada poslušala, pridigla se iz bola koji poredi sa bolom koju je osetila nakon gubitka majke, nastavila je da pjeva zajedno sa sinom. I pjevaće sve dok bude mogla. Arsenovo djelo je njena inspiracija, sve što je ostalo u skicama, prikupiće i objaviti u knjizi. A tu je i pjesma koju joj je Arsen posvetio… o tome je Arsen i obavijestio u samrtničkoj postelji. Možemo samo zamisliti mješavinu bola što više nije pored nje i sreće što je i nakon smrti daruje pjesmom koju ćemo i mi jednog dana čuti.

Životna ljubav: Najviše je čuvao svoj život s Gabi - Večernji.hr

Arsen je svojim najvećim uspjehom u životu smatrao sto je pronašao i uspeo da živi sa Gabi. Mi koji se beskrajno divimo njegovom umjetničkom opusu, možemo samo naslutiti beskraj njegove ljubavi prema Gabi. Gabina ljubav nije manja, samo nam je u drugačijoj formi dostupna predstava o njoj. Dovoljno je pogledati njihove zajedničke fotografije iz mlađih dana i poznijeg doba. Bliskost je uvek ista… godine nisu ništa mijenjale…

Priča o velikoj ljubavi Arsena i Gabi obavijena je pjesmom i muzikom… nešto lijepo uvijek moramo čuti…

Svako od nas ima svoj izbor, ali i svaki trenutak našeg života pjevaće svoj izbor kad pomislimo na Arsena i Gabi:

…Daj mi usta da ih ljubim, ovij rukama moj vrat, ne zna ljubav za gubitak, niti poraz, niti sram… Daj mi grudi da ih ljubim, prst nek opaše ti pas, ne zna ljubav za gubitak nema poraza za nas…

/stil.kurir.rs/*