U Gradišci premijerno izvedena predstava “Ja sam pas i zovem se Salvatore” (FOTO)

Gradiška Kultura

mmgradiska 11. jun. 2021.

U maloj sali Kulturnog centra Gradiška premijerno je izvedena pozorišna predstava “Ja sam pas i zovem se Salvatore” rađena po knjizi Veselina Gatala.

Predstavu autorski potpisuje Jelena Kesić, glumica iz Zrenjanina koju je gradiška publika imala priliku gledati u predstavama našeg pozorišta “Veseli kvartet ” i “Kuda idu stare godine”, a koja ovu dirljivu priču igra u formi monodrame koja je najzahtjevnija forma za svakog glumca.

“Zadovoljna sam, publka je nadam se zadovoljna. Predstava je za njih, ne za mene, zbog mene, nego zbog ljudi, zbog toga što treba da znamo kako da se ophodimo prema psima i prema ljudima. Da nekako, budemo suosjećajniji”, rekla je Jelena Kesić.

U jednom dijelu predstave u jednom momentu glumica silazi sa scene i nastavlja glumiti u publici.

“Nekako sam osjetila da dišem sa publikom, tu kad sam među ljudima, svi su bili samnom, Kad sam na sceni ne vidim dobro publiku zbog reflektora, ali tu kad sam među njima, upozoravali su me na različite reakcije, davali su mi energiju. što je bilo predragocjeno i nekako sam osjetila da dišem sa njima”, rekla je glumica Jelena Kesić.

Predstava “Ja sam pas i zovem se Salvatore rađen je po knjizi pisca Veselina Gatala.

“Mislim da je to upravo to. Nije nimalo promašeno. To mogu zahvaliti Drašku Vidoviću i Jeleni Kesić, koja je stvarno dala dušu Salvatoreu, čak i onaj dio duše koji je nedostajao, koji je bio u riječima. Jelena je to sjajno odradila”, kaže pisac Veselin Gatalo.

“Ovo je druga naša premijera u ovoj godini, Mi nismo gubili vrijeme u ovo pandemiji, nego smo radili. Imamo nekoliko predstava koje su započete ali nisu još završene. Planiramo još dvije premijere u ovoj godini”, rekao je Draško Vidović, pa dodaje,

“Jelena je napravila adaptaciju, dramaturški posao, uradila rediteljski posao, izabrala muziku. I na kraju, što je najteže, odglumila to. Monodrama kao najteža forma u glumačkoj umjetnosti. Vjerovali smo da će ona to da uradi i nadmašila je naša očekivanja, jer Gradsko pozorište stoji kao producent iza ovoga”, rekao je Draško Vidović.

Jelena u ovoj monodrami igra psa Salvatorea mješanca koji svojim psećim očima vidi rođenje, smrt, te nezaobilazni i sveprisutni rat. Priča o jednom psu, a u stvari priča o ljudima, priča koja nas tjera da budemo bolji ljudi nego što jesmo.

Ovo je druga premijera našeg pozorišta u ovoj godini, i prva monodrama na sceni Gradskog pozorište Gradiška.

Repriza predstave je u subotu 12. juna u 20 časova u maloj sali Kulturnog centra Gradiška.

mmgradiska /foto: marko ćurić/