Bugatti EB110 Sport Competizione se vraća na stazu nakon 25 godina

Auto-moto

Trkaći Bugatii EB110 Sport Competizione vraća se na stazu nakon 25 godina od posljednje utrke na kojoj je učestvovao.

Dvije godine nakon debija koncepta, Bugatti je predstavio produkcijsku verziju unikatnog modela La Voiture Noire. Kompanija se priprema i za lansiranje modela Centodieci, koji predstavlja modernu verziju super sportskog automobila EB110 SS iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Osim 139 cestovnih primjeraka, Bugatti je proizveo i dva EB110 fabrička trkaća autmobila koji razvijaju do 690 KS, a sada se jedan od njih vratio na stazu prvi put poslije 25 godina.

Prvi je bio plavi EB110 LM, koji se takmičio na utrci 24 sata Le Mansa 1994. godine. Automobil je privukao pažnju Gilda Pallance-Pastora, koji je postavio brzinski rekord na ledu u modelu EB110 Super Sport 1995. godine. On je želio učestvovati u zvaničnim utrkama američke serije IMSA i drugim endurace utrkama, tako da je zatražio od Bugattija da mu proizvede trkaći automobil.

Rezultat je bio EB110 Sport Competizione, koji je napravljen za samo šest mjeseci. Lakši je i brži od cestovnog automobila, a Bugatti je planirao proizvesti tri primjerka. Ipak, napravljen je samo jedan zbog problema s finansijama i dobavljačima.

Pallanca-Pastor je ušao u IMSA utrke i BPR Global GT Seriju, internacionalnu seriju namijenjenu super sportskim automobilima baziranim na produkcijskim modelima. EB110 SC je imao dobre performanse, ali je potražnja za super sportskim automobilima opala te je zamjenske djelove postalo sve teže naći. Bugatti je u konačnici bankrotirao 1995. godine, a oživjela ga je Volkswagen Grupa 1998. godine. Trkaći automobil je zaplijenjen, ali ga je Pallanca-Pastor uspio otkupiti i koristiti u Deytoni 1996. godine pripremajući se za utrku 24 sata Le Mansa. Nažalost, došlo je do nesreće na stazi Dijon u Francuskoj u kojoj je automobil teško oštećen. Zbog nedostatka rezervnih dijelova popravak nije bio moguć, a time ni učešće na Le Mansu.

Međutim, vremenom je automobil popravljen i prodan kolekcionaru, 25 godina nakon posljednje utrke. Rijetki Bugatti EB110 Sport Competizione se vratio u Dijon na fotografisanje, tako da sada možemo vidjeti kako izgleda ovaj unikat.

/klix.ba/*