“Ne kajemo se”: Ubili i raskomadali sina, kćerku i zeta – istraga otkrila detalje horora

Svijet
Iran ne prestaje da potresa najnoviji zločin iz “časti”.

Akbar i Iran Horamind, koji su optuženi da su ubili i raskomadali svog sina Babaka, sada se terete i za ubistvo svoje kćerke i zeta. Po navodima tužilaštva sve troje su bili omamljeni, izbodeni i raskomadani.

Bračni par ne pokazuje nikakvo kajanje zbog ovih ubistava i pravda se time da su ubijeni “bili moralno iskvareni”. Ukoliko budu osuđeni, čeka ih doživotna robija.

Moralno iskvareni

Ubistva iz časti u Iranu nisu rijetkost i svake godine desetine ljudi bivaju ubijeni od strane rodbine zbog ” povrede časti porodice”. Ipak, posljednji slučaj ubistva iz časti duboko je šokirao iransko društvo.

Bračni par Akbar i Iran Horamind bili su optuženi da su ubili svog sina Babaka, inače uvaženog režisera koji se vratio u Iran iz Londona i da su ga raskomadali. Razlog je bila navodna činjenica da se Babak nije ženio, a otac i majka su takođe sumnjali da je on homoseksualac. Ostaci nesrećnog Babaka nađeni su u koferima i torbama, a bračni par je uhapšen.

Međutim, istražioci su doživjeli šok kada su prilikom istrage utvrdili da su Akbar i Iran ubili i sopstvenu kćerku Arezu i zeta Faramarza godinama ranije, piše britanski Miror.

“Ne osjećam ni trunku kajanja. BIli su moralno iskvareni i nemoralno su se ponašali”, rekao je Akbar istražiteljima.

Njegova žena Iran je rekla da je zajedno sa mužem planirala ubistva.

“Oboje smo planirali ubistva. Nisam ni malo tužna. Mnogo sam propatila zbog njh”, kaže.

Doživotna robija za ubistvo zeta

Istraga je još u toku, ali za sad se zna da su sva tri ubistva izvršena na isti način – žrtvi bi dali omamljujuće sredstvo, onda bi ih izboli noževima, a potom i raskomadali. Faramaz je ubijen zato što je bio nasilan prema njihovoj kćerki, a kćerka je po priznanju, ubijena zato što je koristila narkotike i dovodila ljubavnike u njihovu kuću.

Ubistvo zeta i kćerke Horamindovi su prikrili pričom kako su oni otišli u inostranstvo, dok je ubistvo njihovog sina Babaka otkriveno pošto su đubretari pronašli dijelove njegovog tijela.

Iako su kazne za ovakve zločine u Iranu prilično blage, Horamindove čekaju teške pravne posljedice. Par čeka najmanje deset godina robije za ubistvo njihove djece, koliko iznosi kazna za ubistvo iz časti.

Međutim, pošto su ubili i svog zeta, mogu biti osuđeni i na doživotnu robiju. Malo prije ovog zločina, Iran je potreslo drugo ubistvo iz časti, kada je polubrat ubio Alirezu Fazeli Monfareda, zbog otkrića da je on homoseksaualac. I pored novih zakona, koji imaju za cilj da iskorijene ubistva iz časti, stručnjaci se slažu da ima jako malo volje da se ovaj problem riješi, piše Avaz.

/.bl-portal.com/*