SJEĆANJE Na današnji dan poginuo jedan od najboljih evropskih košarkaša

Sport

Na današnji dan prije 28 godina u saobraćajnoj nesreći na autoputu Nirnberg – Minhen poginuo je jedan od najvećih jugoslovenskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović.

Košarkaški „Mocart” tragično je nastradao na vrhuncu slave, u 29. godini, kod Denkendorfa, vraćajući se se iz Poljske, gdje je igrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP.

Kamion iz suprotnog smjera naletio na „golf” kojim je upravljala njegova djevojka, njemačka manekenka Klara Šalanci.

Rođen je 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku, sa samo 15 godina zaigrao je za prvi tim Šibenke, kasnije je prešao u Cibonu, sa kojom je dominirao u Jugoslaviji i Evropi (dva puta šampion Evrope). Potom je jednu sezonu (1988-1989) odigrao za Real, prije nego što je otišao u najjaču ligu svijeta, prvo Portland, a kasnije Nju Džersi, gdje je potpuno promijenio sliku o evropskim igračima i olakšao im put u Ameriku.

Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, gdje je osvojio bronzu. Isto odličje i MVP priznanje osvojio je na SP u Španiji 1986, kao i na EP u Grčkoj 1987. godine.

Na Olimpijskim igrama u Seulu osvojio je srebro, da bi najveće uspjehe ostvario na EP u Zagrebu 1989. i na SP naredne godine u Argentini osvajanjem zlatnih medalja, titulom MVP-ija i najboljeg strijelca.

Po raspadu SFRJ predvodio Hrvatsku do srebra na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine i čuvenog finala sa originalnim američkim”„Drim timom”

/srpskainfo.com/*