Koncert srpskog i britanskog vojnog orkestra na otvorenom u Beogradu(video)

Kultura Muzika Video

Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” i Gudački orkestar Grofice od Veseksa održali su sinoć zajednički koncert ispred Kulturnog centra Beograda.

Posebno inspirisani vojni muzičari, izveli su splet svjetski poznatih hitova, popularne kompozicije filmske i umjetničke muzike srpskih, britanskih i internacionalnih autora, kao i čuvene i uvijek rado slušane srpske vojne marševe, ali i tradicionalne britanske melodije.

Za dirigentskom palicom smjenjivali su se Katarina Božić, major Igor Mitrović iz Ansambla “Binički” i gošća iz Ujedinjenog Kraljevstva, kapetan Sara Marinesku, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Mnogobrojni prolaznici na početku pješačke zone Knez Mihailove ulice i Trga Republike, zastajali su i začas postali oduševljena publika koja je aplauzom nagradila svaku od izvedenih melodija.

S posebnim oduševljenjem uživalo se u hitovima grupa Queen, Abba i Beatles, muzici iz filmova o Džejmsu Bondu, kolažu srpske tradicionalne muzike i uvek rado slušanim “Tamo daleko” i “Pukni zoro”.

U redovima srpskih i britanskih vojnih muzičara, jedna violina bila je u rukama ambasadorke Velike Britanije Šan Maklaud, koja im se pridružila u izvođenju nekoliko numera.

Da je večerašnji koncert dva vojna orkestra ono što je nedostajalo građanima Beograda tokom epidemije koronavirusa govori i beograđanin Relja Ćurčin.

“Oduševljen sam, lepo, prelepo, posle ove korone da čovek može da jedan koncert pod vedrim nebom ovako sluša”, rekao je.

Među spontano okupljenom publikom bilo je i onih koje je ovaj koncert podsjetio na nastupe koji se održavaju na ulicama svjetskih metropola.

“Ulepšalo mi je veče. Fenomenalno je, kad god sam putovala u bilo kojoj svetskoj metropoli ovo je uobičajena stvar i volela bih da to bude i u Beogradu”, rekla je Nataša iz Beograda.

Organizatori i pokrovitelji ovog jedinstvenog muzičkog dešavanja su Ministarstvo odbrane i britanska ambasada u Beogradu, u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda.

Nadahnuti nastup Umetničkog ansambla “Stanislav Binički” i Gudačkog orkestra Grofice od Veseksa predstavlja nastavak saradnje vojnih orkestara Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva koja je započeta još prije nekoliko godina.

Tom prilikom je Umjetnički ansambl “Stanislav Binički” ugostio kolege iz Orkestra divizije Princa od Velsa, podsjeća se u saopštenju Ministarstva odbrane.

/nezavisne.com/*