El Salvador razmatra uvođenje bitcoina kao službenog sredstva plaćanja

Društvo Svijet

El Salvador razmatra uvođenje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja, čime bi postao prva država u svijetu koja je učinila taj korak.

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele, podnio je ovu inicijativu i sada je treba podržati kongres na čijem dnevnom redu će se naći naredne sedmice.

Ukoliko postane službena valuta El Salvadora, bitcoin bi se u ovoj državi Srednje Amerike koristio zajedno s američkim dolarom. Osim toga, Bukele je pojasnio da bi osobama iz Salvadora koji žive u inostranstvu bitcoin olakšao slanje uplata.

“Ovo će kratkoročno stvoriti veliki broj radnih mjesta i pomoći u pružanju finansijske uključenosti hiljadama izvan formalne ekonomije. To bi također moglo potaći i ulaganje u našu državu”, kazao je Bukele.

Ukoliko ova inicijativa bude usvojena, Bukele je naglasio da postoji šansa da se za 70 posto stanovnika Salvadora, koji nemaju bankovni račun, otvori mogućnost za finansijske usluge.

Ekonomija El Salvadora se u velikoj mjeri oslanja na novčane doznake ili novac poslan iz insotranstva što čini oko 20 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje. Više od dva miliona ljudi porijeklom iz El Salvadora živi izvan zemlje, ali i dalje održavaju bliske veze sa svojom domovinom, ulažući više od četiri milijarde dolara u nju svake godine.

Bukele nije davao više detalja o tome kako bi mogla funkcionisati politika upotrebe bitcoina kao službene valute, ali je naglasio da bi takva njegova upotreba mogla poboljšati živote i budućnost miliona ljudi.

Bitcoin je kriptovaluta, odnosno, virtuelno sredstvo bez direktne veze s realnom ekonomijom te godinama bilježi velike oscilacije u vrijednosti. Većina svjetskih centralnih banaka istražuje mogućnost stvaranja vlastitih digitalnih valuta. U aprilu je banka u Engleskoj objavila da traži stvaranje digitalnog novca koji će postojati uz gotovinu i bankovne depozite.

Zakonsko sredstvo plaćanja bitcoinom pored dolara, učinilo bi El Salvadorom prvom državom koja je učinila ovaj jedinstven i hrabar korak. Još postoje dileme o tome na koji način bi bitcoin kao digitalna valuta mogao biti sredstvo plaćanja u El Salvadoru što podrazumijeva i potrebu za velikom revizijom finansijske infrastrukture ove države.

Čini se da u osnovi to Bukele i predlaže. U svakom slučaju, to je potez koji će vjerovatno ojačati imidž bitcoina kao valute budućnosti i položaj predsjednika El Salvadora kao inovatora među njegovim pristalicama, piše BBC.

/klix.ba/*