Analitičari upozoravaju: Cijene nafte mogle bi “divljati” tokom ljeta

Svijet

Cijene nafte bi ovog ljeta mogle privremeno da skoče na 80 dolara po barelu ili više, jer se potražnja oporavlja vrlo brzo, saglasni su tržišni analitičari.

Ponovno otvaranje ekonomija već je dovelo do rasta cijena sirove nafte za oko 40 odsto od početka 2021. godine, a intenziviranje putovanja tokom ljetne sezone odmora u SAD, kao i povećanje robnog tranporta i i obnavljanje avio-saobraćanja, mogli bi dodatno da pritisnu cijene, navodi se u prilogu američke TV stanice “CNBC”.

Za potrošače to znači da bi efekte poskupljenja goriva, do kojeg obično dolazi početkom ljeta, mogli da osjete kasnije tokom sezone.

Fjučersi sjevernomorske nafte Brent, koja predstavlja međunarodnu cjenovnu referencu za “crno zlato”, porasli su u srijedu 1,6 odsto na 71,48 dolara po barelu, na najviši nivo od 8. januara 2020.

Cijena američke WTI nafte na terminskom tržištu, za isporuku u julu, takođe je ojačala za 1,6 procenata na 68,83 dolara za barel, nakon što je u jednom momentu tokom trgovinske sesije dotakla nivo od 69,65 dolara, najviši od 23. oktobra 2018.

“Potražnja raste vrlo brzo jer svi voze, vidimo da se i Evropa ponovo otvara. Čini se da je u Indiji dostignut vrhunac infekcija, u smislu broja korona slučajeva, što bi po mom mišljenju moglo da znači da će uslijediti povratak mobilnosti”, kaže Francisko Blanš, globalni strateg za sirovu naftu i derivate u Benk ov Amerika.

Energetski analitičari se slažu da svijet čeka period viših cijena goriva, ali se ne slažu oko toga u kolikoj mjeri ni koliko dugo.

Blanš smatra da je Brent u ovom kvartalu već dostigao maksimum od 70 dolara, ali ima mnogo optimističnije srednjoročne procjene od ostalih analitičara.

“Mislim da bismo u naredne tri godine mogli ponovo da vidimo cijenu od 100 dolara za barel i ostajem pri tome. To bi bila priča za 2022. i 2023.godinu”, dodaje on.

/tanjug/