Ako na svom Android telefonu imate ovih pet aplikacija: MORATE ODMAH IZBRISATI

Tehnologija

mmgradiska 03. jun. 2021.

Korisnici Androida treba da provjere svoje telefone kako bi se uvjerili da na svojim uređajima nemaju instaliranu nijednu od ovih aplikacija prepunih malvera.

Pojavila se još jedna ozbiljna prijetnja, jer hakeri koriste novu tehniku koja oponaša popularne aplikacije u pokušaju da prevare korisnike da ih instaliraju na svoje telefone, gdje mogu dobiti pristup ličnim podacima, uključujući bankarske detalje i privatne poruke.

Posljednji napad, koji je otkrio tim iz Bitdefendera, pokazuje da se hakeri oslanjaju na nove metode kako bi pokušali da dobiju pristup uređajima i svim ličnim podacima koje na njima skladištimo. Tekstualne poruke, pa čak i detalji o bankovnim računima bile su poslate pravo kriminalcima, a da žrtve nikada nisu ni primjetile da se napad dogodio. Sa Gugl Plej prodavnicom koja je sada mnogo sigurnija, sajber lopovima je sve teže da ubace zlonamjerni softver na to izuzetno popularno tržište.

Umjesto toga, oni stvaraju lažne aplikacije izvan zvanične Plej prodavnice, obećavajući korisnicima antivirusni softver, pristup besplatnim TV uslugama i još mnogo toga.

Jednom kada se aplikacije preuzmu i instaliraju, izgledaju kao usluge zvanične aplikacije i malo je vjerovatno da će korisnik uočiti da nešto nije u redu dok ne bude prekasno. Aplikacije na koje treba paziti uključuju:

Uplift: Health and Wellness

App BookReader

PlutoTV

Kaspersky: Free Antivirus

VLC MediaPlayer

Za razliku od Eplovog iOS-a, Gugl dozvoljava vlasnicima Android pametnih telefona i tableta da odobre preuzimanja izvan sopstvene prodavnice aplikacija. Iako ovo omogućava korisnicima veću kontrolu nad sopstvenim uređajima – takođe uređaje otvara ranjivima.

Jednom kada su prevareni da ih instaliraju, korisnici su zatim ciljani novom vrstom virusa nazvanim Tibot koji ima mogućnost da uživo prenosi sve na ekranu pravo ka sajber prevarantima.

To znači lični SMS sa partnerom, provjeravanje aplikacije za mobilno bankarstvo i, naravno, detalji kartice prilikom kupovine na mreži mogu se pregledati i ukrasti.

Bitdefender kaže da je identifikovao čudan metod distribucije za novi napad sa prevarantima koristeći lažni blokator oglasa koji djeluje kao okidač za malver. Zvanične verzije ovih aplikacija, na koje malver ne utiče, preuzete su preko 50 miliona puta i čini se da hakeri koriste veliku popularnost tih aplikacija u pokušaju da ostanu neprimjećeni. Ako mislite da na telefonu imate neku od lažnih aplikacija navedenih gore, trebalo bi da ih odmah izbrišete, piše b92.