Čime prskati paradajz protiv plamenjače? Hemijom nikako

Naš kutak Život i stil

Paradajz može da se zaštiti od plamenjače prirodnim putem, ako se na vreme intervenište. Postoji niz prirodnih, domaćih preparata koje možete sami da napravite, malo koštaju, a izuzetna su prevencija.

Najveća boljka paradajza je plamenjača. U pitanju je gljivično oboljenje, a napada cijelu biljku: list, stablo i plodove. Jako se brzo širi i kada jednom zahvati biljku, gotovo da nema pomoći. Zato je prevencija ključ zaštite paradajza od plamenjače.

Paradajz - Plamenjača paradajza i krompira (Phytophthora infestans) |  Agrosava

Prvi simptomi plamenjače se detektuju na listu, a to su svijetlosmeđe mrlje koje ubrzo potamne i list se suši. Ova bolest može u potpunosti da „sprži“ listove za jako kratko vrijeme, a ono što je čini opasnom je što se jako brzo širi.

Za razvoj bolesti idealni uslovi su visoka vlaga koja nastaje učestalim kišama i toplo vrijeme, odnosno temperatura između 16 i 25 stepeni Celzijusovih.

Takođe, preporučuje se da se paradajz ne stavlja u žičane kaveze, već da se privežu uz pritke. Na taj način rasteretićete prostor, a protok vazduha će držati biljke suvim.

Zatim, način zalivanja. Vlaga, posebno na lišću, pruža dobre uslove da se spore ove gljivice osjećaju kao kod kuće. Zbog toga je zalivanje u podnožju biljke, a ne po listovima jako bitno. Ukoliko za navodnjavanje paradajza koristite sistem prskalica ili sličnu metodu, učinite to ujutro kako bi biljke imale vremena da se osuše tokom dana.

Na kraju sezone, obavezno očistite baštu ili plastenik od prethodnih biljaka, jer spore mogu da prezime na biljkama ostavljenim u vrtu iz prethodne godine.

Prirodni fungicidi mogu biti veoma efikasna preventivna rješenja tokom vegetacije.

Soda bikarbona

Kako biste napravili rastvor koji sprečava bolest potrebno je u 3 litre vode sipati kašiku sode bikarbone, jednu kašičicu biljnog ulja i malu količinu veoma blagog tečnog sapuna. Ovim rastvorom poprskajte paradajz. Neophodno je redovno primjenjivati, jednom do dva puta nedeljno. Posebno je potrebno prskati biljke poslije kiše, kako bi se održala njegova efikasnost.

Nikada nemojte da prskate biljke preko dana. Najbolje je ujutro ili eventualno uveče.

Još jednom naglašavamo da je u pitanju prevencija. Ukoliko su biljke zahvaćene bolešću, a riječ je o par listova, odmah treba ukloniti te listove. Ukoliko je biljka više oboljela, treba je iščupati i ukloniti iz bašte.

Mlijekom protiv plamenjače paradajza

Obično, nekuvano mlijeko i te kako može da bude efikasno u prevenciji plamenjače.

Napravite rastvor od 1 dijela mlijeka i 9 dijelova vode. Dakle, ako je rastvor od 10 litara, imaćemo unutra 1 litar mlijeka i 9 litara vode. Sa tim se prska cijela biljka. Možete da prskate na svake 2 nedelje ili češće (zavisno od kiša) sve do sredine ljeta ili duže, u slučaju da je vrijeme vlažno i toplo. Mlijeko sa manjim procentom masnoće funkcioniše bolje i lakše ćete prskati, jer masnoća može da zapuši prskalice.

Najbolje je biljke prskati ujutro, kako bi paradajz imao vremena da se osuši.

/agrosaveti.rs/*