Stručnjaci pozivaju na upozorenje! Da li je dron zaista napao ljude sam i bez navođenja sa zemlje?

Tehnologija

Nije poznato šta se tačno dogodilo u ratu u Libiji u martu prošle godine, ali izvještaj UN-a sugerira da je autonomna bespilotna letjelica, bez inputa zemlje, donijela odluku da sama napada ljude.

Je li učinjen prvi korak prema scenariju Terminatora u kojem roboti preuzimaju kontrolu i okreću se protiv ljudi? Iako nema službene potvrde, nekoliko medija, pozivajući se na izvještaj UN-a o Libiji, izvijestilo je da je prvi slučaj zabilježen prošle godine u kojem je autonomna letjelica, bez ikakvih uputa ljudi, sama “napala ljudsku metu”.

Izvještaj UN-a spominje da je u martu 2020. godine, u sukobu između libijskih snaga i odmetnute vojne frakcije koju je predvodio Khalifa Haftar, autonomna letjelica pratila ljudsku metu i napala je. Ne postoji potvrda da je meta napadnuta, odnosno vojnik ubijen, ali činjenica da je dron sam odlučio da napadne vojnika dovoljno je zabrinjavajuća.

Brojni stručnjaci i naučnici godinama upozoravaju na takav scenarij i više puta su tražili da se zaustavi razvoj tzv robot ubica, odnosno robot i tehnologija koja bi potpuno autonomno djelovala na bojnom polju. Osim što bi takvi roboti mogli pogriješiti i napasti svoju vojsku ili civile, najgori je scenarij u kojem bi se, kao u spomenutom Terminatoru, takvi autonomni roboti jednog dana mogli pobuniti i ujediniti protiv ljudi.

Fotografija za Drone Cargo : STM

Dron koji se koristi u Libiji napravila je turska vojno-tehnološka kompanija STM. Riječ je o modelu Kargu-2, koji je opremljen eksplozivnim punjenjem i može biti usmjeren na metu poput kamikaza . Međutim, osim što ga daljinski kontroliraju ljudi, on ima i “visoko efikasan autonomni način” i programiran je za napad na ciljeve čak i kada nije povezan sa zemaljskim operatorom, tj. Može se kretati i napadati ciljeve potpuno autonomno.

Zak Kallenborn iz Nacionalnog konzorcija za proučavanje terorizma i odgovora na terorizam sa Univerziteta Maryland kaže da bi to zaista mogao biti prvi slučaj u kojem je dron sam napadao ljude i smatra ga pozivom za uzbunu . Pita se koliko je pouzdan sistem prepoznavanja objekata i koliko često može pogriješiti u prepoznavanju ciljeva. Jack Watling britanskog Kraljevskog United Services Institute misli slično , upozoravajući da je debata oko ubica roboti moraju biti “hitno i važno”, jer tehnologija i njen razvoj neće čekati ljude da se dogovore.

/zimo.dnevnik.hr/*