Razgovarao je mobilnim telefonom i zabio se u patrolni automobil. Jedan radnik je poginuo, a drugi je teško povrijeđen

Hronika Region

Policija je utvrdila da je 25-godišnjak od 12.00 sati tog dana pa do trenutka nesreće koristio mobilni, pričao i slao poruke

Državljanin BiH (25) optužen je da je skrivio nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, a jedna je bila teže ozlijeđena, a optužnicu je protiv njega podiglo Opštinsko državno odvjetništvo u Splitu. Tereti ga se da je 11. februara 2021. u 12.45 na Klisu, na brzoj cesti Split-Klis na vijaduktu Gornja Ozrna, upravljao teretnim vozilom koje je vuklo prikolicu, te se kretao od smjera istoka prema zapadu.

Kad je stigao do lijevog zavoja, primijetio je da je ispred njega, u njegovom traku i u smjeru kretanja, na cesti zaustavljeno patrolno vozilo Županijskih cesta Splita, na kojem je gorjelo žuto rotirajuće svjetlo. Vozilo je takođe označeno saobraćajnim znakovima “Radovi na putu” i “Obavezan zaobilazni put vozila s lijeve strane”. U tom trenutku dva radnika su čistila površinu puta ispred patrolnog vozila.

Okrivljenika se tereti da je nastavio voziti svojom trakom brzinom od 75 kilometara na sat iako je ograničenje bilo 60 kilometara na sat. Osim toga, tereti ga se da nije obraćao pažnju na stanje na cesti te da nije bio koncentriran na vožnju i vidno polje ispred sebe jer je od 12.00 sati tog dana pa do trenutka nesreće koristio mobilni, pričao i slao poruke.

Zbog svega toga, tvrdi optužba u optužnici, prednjim dijelom svog kamiona udario je u zadnji dio zaustavljenog ophodnog vozila Županijskih cesta Split. Zbog jakih udaraca patrolno vozilo je bačeno naprijed i udarilo i srušilo radnike. Jedan radnik zadobio je teške i po život opasne povrede od kojih je preminuo 11. februara 2021. u 13.30 sati u splitskoj KBC-u, dok je drugi radnik teško ozlijeđen.

/.vecernji.hr/*