U Banjaluci PUŠTENE U RAD NOVE KAMERE: detektuju upotrebu sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona

Banja Luka

mmgradiska 28. maj. 2021.

U rad je zvanično pušten pametni sistem za detekciju i obavještenje o korištenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona, koji je instaliran u Bulevaru srpske vojske i u naselju Lazarevo, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sistem detektuje nekorištenje sigurnosnog pojasa i upotrebu mobilnog telefona prilikom upravljanja motornim vozilom, saopšteno je iz MUP-a.

Navedena oprema detektuje nekorištenje sigurnosnog pojasa i upotrebu mobilnog telefona prilikom upravljanja motornim vozilom, ali se neće vršiti obrada ovih prekršaja od strane pripadnika MUP-a Srpske, jer je svrha sistema da se utiče na svijest građana u cilju prevencije i da se saobraćajna kultura građana podigne na viši nivo.

Na osnovu znanja i tehnologija, realizovan je pilot-projekat koji ima za cilj prevenciju, na način da građani dobijaju upozorenje na LED displeju o korištenju mobilnog telefona, nekorištenju sigurnosnog pojasa i dnevnoj statistici detektovanih prekršaja.

Instalirana kamera na pomenutoj lokaciji ima ugrađenu analitiku za automatsko prepoznavanje registarskih oznaka, detekciju nekorištenja sigurnosnog pojasa i korištenje mobilnog telefona u vožnji.

Sistem, osim kamere, ima i fleš lampe koje služe za osvjetljenje vozila radi kvalitetnije fotografije i veće tačnosti, a lampe blicaju na svako vozilo, a ne samo vozilo u prekršaju.

Ukoliko pametna kamera evidentira da vozač i/ili suvozač nisu vezani ili ako vozač koristi mobilni telefon, na LED displeju se ispisuju registarske oznake vozila u prekršaju i upozorenje “Vežite pojas” i “Ne koristite mobilni telefon”.

– Na ovaj način se na licu mjesta vozač, kao i drugi učesnici u saobraćaju upozoravaju na nepoštovanje saobraćajnih pravila koje u velikoj mjeri može ugroziti živote svih učesnika u saobraćaju.