Od 2035. svi na baterije

Tehnologija

Američki proizvođač automobila Ford predviđa da će električna vozila predstavljati 40 odsto njegove ukupne prodaje do 2030. godine, zbog čega ubrzava investicije u taj sektor.

Kompanija je u februaru najavila da će za proizvodnju električnih vozila do 2025. godine izdvojiti više od 22 milijarde dolara, a sada u novoj izjavi navodi da će taj iznos povećati na 30 milijardi dolara, prenosi Seebiz.

Takođe je odlučeno da će se raditi na sopstvenim električnim baterijama.

Uprkos formiranju istraživačkog i razvojnog centra za baterije, Ford je najavio da namjerava da osnuje zajedničku firmu sa južnokorejskom kompanijom SK Innovation, za proizvodnju električnih baterija. Prema sporazumu, dvije fabrike bi trebalo da budu izgrađene u Sjevernoj Americi, gdje će se do 2025. proizvoditi baterije za oko 600.000 električnih vozila.

Suočeni sa izazovima klimatskih promjenama, brojni proizvođači automobila širom svijeta su se nedavno obavezali da se okrenu električnim vozilima kako bi smanjili emisiju izduvnih gasova. Veliki Fordov konkurent na američkom tržištu General Motors, takođe je u januaru obećao da neće više proizvoditi automobile sa benzinskim i dizel motorima od 2035. godine.

/nezavisne.com/*