Stanite na vagu – nova pravila avio-kompanija

Svijet
Mnogobrojne mjere protiv njegovog suzbijanja su donijete zbog pandemije koronavirusa. Međutim, neke od njih bi mogle da razbjesne putnike, jer će neke avio-kompanije tražiti od punijih putnika da se izmjere ili, pak, donesu dokument koji bilježi njihovu trenutnu kilažu.

Nedavni prijedlog, upućen savjetodavnom dijelu Federalne uprave za vazduhoplovstvo, teži pružanju podataka o težini pojedinačnih putnika, jer, kako se navodi, trenutne dokumentovane brojke ne podržavaju one koje su u skladu sa stopom gojaznosti u SAD.

Ova istraživanja bi trebalo da osiguraju letjelice, posebno one manje, kako ne bi premašili standardnu dozvoljenu težinu za nesmetano funkcionisanje aviona.

Jednostavnije, Federalna uprava želi da sazna koliko su se Amerikanci ugojili u posljednje vrijeme, kako bi spriječili potencijalne štete na letjelici, prilikom polijetanja, jer tjelesna težina znatno utiče na to.

Kako će funkcionisati mjerenje težine?

Po preporuci u publikaciji avio-industrije “Erinsajt grup”, zahtijevaće se od avio-kompanija da naprave anketu, kojom bi se utvrdila “prosječna tjelesna masa putnika”. Ova anketa važiće za putnike i posadu aviona, a ispitanici će biti nasumice izabrani. Takođe, u cjelokupnu prosječnu težinu, koju letjelica može da podnese, biće uračunata i težina kofera putnika.

Da bi se dobili validni rezultati ankete, putnici će, prije ukrcavanja u avion, morati da se izmjere, odnosno, stanu na vagu, kako bi se utvrdila njihova težina.

Ukoliko određena avio-kompanija ne može da obezbijedi uslove za mjerenje tjelesne težine putnika, radnici ove kompanije biće u obavezi da svakog pojedinačnog putnika, prilikom ukrcavanju, pitaju za njihovu težinu, dodajući 5 kg garderobe.

Iako tjelesna težina predstavlja dio privatnosti svakog pojedinca, avio-kompanije su se potrudile da brojčana vrijednost težine svakog pojedinca ostane nedostupna široj javnosti, odnosno, poznata samo radnicima koji vrše ispitivanje.

Na svu sreću, putnici neće biti u obavezi da prihvate ovu anketu, međutim, većina avio-kompanija preporučuje učestvovanje u ovim istraživanjima, radi dobijanju vjerodostojnijih rezultata ankete.

Da bi se unaprijedile, odnosno, poboljšale smjernice o “prosječnoj težini putnika”, avio-kompanije će morati da povećaju prosječnu težinu odraslog muškarca i ručnog prtljaga na 87 kg ljeti i 89 kg zimi, što bi značilo da se standardna granica pomjerila za 10 kg, prenosi B92.

Što se tiče odraslih žena, trenutna granica će se sa 66 kg pomjeriti na 81 kg i to ljeti, a zimi će se sa 69 kg pomjeriti na 84 kg. Naravno, ovdje je uračunata i težina ručnog prtljaga.

/bl-portal.com/*