Prizori iz noćnih mora. Australija se bori s najezdom miševa: “S prozora skaču na krevete i grizu ljude dok spavaju” (VIDEO)

Svijet

Australija se bori s najezdom miševa. Savezna država Novi Južni Wales već se osam mjeseci suočava sa pravom pošasti jer miševi uništavaju usjeve, jedu pohranjenu hranu te ulaze u zgrade u ruralnim mjestima.

Njihov broj od marta se udvostručio, a sve više miševa primijećeno je i u Sydneyju i okolici. Obilna kiša stvorila je uslove za uspješnu žetvu koja je privukla milijone glodavaca.

Stručnjaci upozoravaju kako bi, ako se nešto ne poduzme, najezda mogla potrajati dvije godine.

Lokalna vlada najavila je 50 milijona australskih dolara pomoći, no potpredsjednik udruženja poljoprivrednika Novog Južnog Walesa Xavier Martin ističe da nemaju vremena za čekanje.

“Paket pomoći je nepraktičan i trebat će još sedmice da se novac isplati, što ne pomaže poljoprivrednicima kojima je pomoć potrebna odmah. Nakon više od osam mjeseci borbe s najezdom, farmeri još uvijek nisu dobili konkretnu pomoć”, kazao je Martin.

Savezna vlada osigurala je pet hiljada litara bromadiolona, izuzetno smrtonosnog otrova za glodavce, što bi trebalo biti dovoljno za tretiranje 95 tona žitarica, no čeka se odobrenje federalnih vlasti. Poljoprivrednici su s druge strane zabrinuti zbog učinka koji bi otrov mogao imati na pse, svinje i ostale životinje.

“Ljudi su noge kreveta stavili u kante i posude s vodom, no miševi su ih uspjeli zaobići pomoću zavjesa na prozorima, s kojih skaču na krevete i grizu one koji u njima spavaju”, rekao je Xavier Martin.

/dnevnik.hr/