‘NEZVANIČNO”: Poznat identitet uhapšenog lica u Gradišci po optužbi za ratne zločine

Gradiška Hronika Uncategorized

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH jutros su na području Gradiške uhapsili lice osumnjičeno da je za vrijeme rata, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Kako nezvanično saznajemo uhapšen je Rade Macura.

Akcija je sprovedena po nalogu Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, a uz podršku pripadnika MUP-a Republike Srpske, saopšteno je iz Tužilaštva.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i, kao pripadnik VRS u svojstvu komandira Prve čete Drugog bataljona Lake pješadijske brigade Gradiška, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičeni se tereti da je propustio da preduzme nužne i razumne mjere da budu kaženjeni počinioci ubistava više civila bošnjačke nacionalnosti, njemu podređeni pripadnici VRS, a koje se dogodilo dana 23. juna 1992. godine u Turjaku opština Gradiška.

Nakon hapšenja osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

/srna/