Jezivo seksualno zlostavljanje dječaka sa posebnim potrebama! Sve snimali i dijelili!

Hronika Region

Jezivo zlostavljanje dogodilo se prošle sedmice u školi u Bačkom Jarku kada su dva dječaka osmog razreda tjerala dječaka sa posebnim potrebama, učenika sedmog razreda da ih oralno zadovolji, saznaje “Blic”. Nasilne scene sa seksualnom konotacijom su snimalii i slali svima u školi i svojim prijateljima.

Ovo zlostavljanje koje se dogodilo prošlog utorka okarakterisano je kao slučaj nasilja trećeg nivoa. MUP je odmah sutradan 19. maja podigao dvije krivične protiv roditelja dvojice dječaka, a Ministarstvo prosvete je istog dana kada se dogodio ovaj jeziv čin, naložilo hitnu reakciju.

Škola je odmah organizovala psihološku podršku žrtvi-dječaku i organizovana je u Domu zdravlja u Novom Sadu. Kako saznaje “Blic” roditelji svih đaka u školi su dobili informacije o kažnjavanju daljeg distribuiranja snimaka.

Oglasila se i Humanitarna organizacija za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom “Srbija velikog srca”. Na svojoj fejsbuk stranici napisali su da su svijest, savjest i moral na ispitu.

– Ne samo počinilaca, već i čitavog društva, svih nas. Ovo je samo jedan od dokaza da nismo dorasli roditeljstvu, odgovornom odnosu prema drugima i životu sa njima. Napad na bilo koje biće koje nije u stanju da procijeni opasnost, da se odbrani i sačuva sopstveni život, zdravlje i dostojanstvo, smatramo najnižim oblikom postojanja čovjeka – rekla je Jelena Marković, predsjednica Humanitarne organizacije “Srbija velikog srca”.

Marković je dodala da ovo ne smije da se ponovi i da ne smijemo da odgajamo ovakvu djecu.

– S obzirom da je dijete u školi bilo izloženo najgnusnijem nasilju, očekujemo da cjelokupno društvo reaguje. To je jedini način da sačuvamo čast. Ovo je sramno, ponižavajuće i nedopustivo jer ostavlja mogućnost da se ponovo dogodi bilo kojem djetetu. Zahtijevamo da institucije postupe u skladu sa zakonima, da počinioci, njihovi njegovatelji i osobe koje nisu spriječile događaj budu kažnjene, a žrtvi i porodici bude obezbijeđena stručna, blagovremena, konkretna i dugotrajna pomoć – kaže Marković.

/atvbl.com/*