Cijeli svijet se sprema za VEČERASNJI SPEKTAKL: Superkrvavi Mjesec danas je CVIJET, a evo šta TO ZNAČI ZNAČI

Svijet Znanost

Svi se spremaju za veliki spektakl večeras – ne samo da nas čeka pomračenje Mjeseca, već će to biti i “krvavi Mjesec”.

Kako kažu iz NASA-e, zahvaljujući pomrčini, Mjesec će biti ne samo sjajan, već i “krvav”. Uz to, ovo je prva potpuna pomrčina Mjeseca u posljednje dvije godine i trajat će oko 14 minuta.

ŠTA JE KRVAVI MJESEC?

Takozvani krvavi Mjesec se obično dešava tokom pomračenja, kada se Zemlja nađe direktno između Mjeseca i Sunca i kada sakriva Mjesec od sunčevih zraka, a ime “crveni” (krvavi) nosi zbog crvenog odsjaja, prenosi CBS njuz.

“Kada se to dogodi, jedina svjetlost koja doseže površinu Mjeseca je s ruba Zemljine atmosfere. Molekuli zraka iz Zemljine atmosfere raspršuju većinu plave svjetlosti. Preostala svjetlost reflektira se na Mjesečevoj površini crvenim sjajem, čineći ovaj satelit crvenim “, objasnila je NASA.

Rezultat je “svjetlosni prsten” oko Mjeseca, za koji još nije moguće predvidjeti koliko će biti crven.

Ovogodišnji majski super Mjesec, jedan od tri ove godine, neće se poklopiti samo sa pomračenjem, već će biti i najveći super Mjesec ove godine.

Ovogodišnji majski supermjesec nazivaju i “cvjetnim mjesecom”, bit će veći nego inače, jer će biti najbliži Zemlji, a naziva se i cvijet zbog obilja cvijeća koje u to vrijeme cvjeta na Zemlji .

Ove će godine Supermjesec biti djelomično vidljiv gdje god da je noć, navodi agencija NASA, uz obrazloženje da će u slučaju da je jasno, građani dijelova Azije i Australije, SAD-a i Južne Amerike moći uživati sceni.

U SAD najbolje će moći da ga vide stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država.

Samo pomračenje trajat će oko 14 minuta, a čitav događaj oko pet sati, od 8.47 do 13.49 univerzalnog koordiniranog vremena, što znači da će ga u Aziji moći vidjeti u ranim večernjim satima, a u SAD-u u ranim jutarnjim satima.

/zena.blic.rs/*