U Srpskoj POSKUPILO GORIVO do pet feninga po litru: NAFTAŠI OČEKUJU NOVI RAST CIJENA

Društvo Republika Srpska

Svi distributeri naftnih derivata na benzinskim pumpama su u proteklih par dana povećali maloprodajne cijene goriva u prosjeku od dva do pet feninga.

Ovo su za Srpskainfo potvrdili u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS, u kojoj naglašavaju da se, trenutno, cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama u Srpskoj kreću od 1,89 do 2,09 KM za benzin 95 i 1,89-2,05 KM za eurodizel 5, dok tečni naftni gas košta između 1,04 i 1,16 KM.

”Maj pokazuje nestabilan period što se tiče cijena, jer se bilježi konstantan rast na benzinskim pumpama. Značajan je rast ulaznih cijena, odnosno nabavnih iz rafinerija i ostalih izvora snabdijevanja, i to se odrazilo i na tržište”, kaže predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

Dodaje da je, ako se posmatraju parametri na berzi, cijena nafte Brent trenutno 554 dolara po toni ili 68 dolara po barelu.

FOTO: PRIVREDNA KOMORA RS

”To je, unazad mjesec dana, porast od 24 dolara po toni ili 21 dolar po barelu, u zadnjih mjesec dana. Podsjećam da su ovakve cijene na berzi bile u maju 2019, i da su se tada maloprodajne cijene na benzinskim pumpama kretale između 2,25 i 2,30 KM. Cijene u Srpskoj su i dalje niže u odnosu na Federaciju BiH, i to do 10, a u odnosu a region i do 40 pfeniga”, naglašava Trišić.

Dodaje da je prognoza daljnji rast cijena.

”Moja procjena je da će u narednim danima cijene i benzina i dizela na svim benzinskim pumpama ići preko dvije KM. Ovo je neminovno zbog povećanja nabavnih cijena u poslednjih 20 dana.

U ovom momentu, mnogi distributeri rade sa minimalnim maržama koje nisu dovoljne za funkcionisanje i pozitvno poslovanje. Da li je do povećanja ulaznih cijena došlo zbog najava otvaranja granica EU i  pokušaja da se ekonomije pokrenu prema ranijim trendovima, pokazaće vrijeme. U svakom slučaju, ne možemo očekivati stabilizaciju tržišta”, poručuju Trišić.

/srpskainfo/