U Hitnoj pomoći opisali dramu: Djevojka se predozirala heroinom, jedva je spasili

Društvo
Upotrebom narkotičkih sredstava, omladina nije ni svjesna da ozbiljno narušava svoje zdravlje, a vrlo lako mogu zapasti u životno ugrožavajuću situaciju u kojoj ih od smrti, vrlo često, samo dijeli blagovremena intervencija ekipe hitne pomoći.

Svakodnevno smo svjedoci ovakvih situacija, a jedna takva, kako kažu iz sarajevske Hitne pomoći desila se upravo juče.

“Zvuk sirene i upaljeni žmigavci ispratili su parkiranje privatnog vozila u pasaž centralnog objekta. Na suvozačevom sjedištu tog vozila, pognute glave, izrazito plavog lica i obamrlog tijela, sjedila je djevojka bez svijesti i disanja. Slabe pulsacije srčanog rada se osjete ali je pitanje samo sekunde kada će i one utihnuti. Izvlačimo je iz auta sa namjerom da što prije započnemo sa oživljavanjem uz pitanje šta se desilo. Zlo zvano ‘droga’ pokušava oduzeti još jedan mladi život! Vozač koji se predstavlja kao poznanik, takođe mlađa osoba, odgovara da je uzela heroin: ‘ono normala, sjedili u autu, pili kolu i ona evo ovako’..”, stoji u objavi na Fejsbuk stranici sarajevske Hitne pomoći.

Kako kažu, odmah su pristupili otvaranju disajnog puta i vještačkoj ventilaciji, a nakon ordinirane terapije i provedenih mjera oživljavanja, pacijentica počinje spontano da diše uz odbacivanje orofaringealnog tubusa.

“To je tubus koji održava disajni put otvorenim. Boja joj se vratila u lice, zjenice se vratile u normalno stanje, a u toku transporta pacijentica dolazi i svijeti. Svjesnu, komunikativnu, orjentisanu, sa stabilnim vitalnim parametrima predajemo je osoblju KCUS-a na daljni tretman i dijagnostiku. U konstantnoj borbi protiv ove pošasti, ovaj put smo izašli kao pobjednici. Osjećaj sreće koji bi s razlogom trebao biti prisutan, nadvladala je činjenica da se ova mlada djevojka, već sutra može naći u istoj situaciji čiji će ishod zasigurno biti neizvjestan”, naveli su iz Hitne pomoći, a pacijentkinji su poželili brz i uspješan oporavak.

/.bl-portal.com/*