U GRADIŠCI KOLAPS: Zbog novih propisa u Hrvatskoj, na granicama BiH i Hrvatske kolone duge i do 10 km (FOTO – VIDEO)

BiH Gradiška

mmgradiska 25. maj. 2021.

Na granicama Bosne i Hercegovine i Hrvatske je nastao haos zbog novih uredbi Hrvatske koje su najavljene u ponedjeljak, a kolone teretnih vozila sežu i do 10 kilometara.

U Gradišci je pravi kolaps. Duge kolone teretnih vozila otežavaju saobraćaj na većem dijelu gradiških saobraćajnica. Kada će se ova situacija popraviti niko ne zna.

Naime, odluka Hrvatske o prekategorizaciji puteva u vezi s prevozom robe, koja nanosi štetu privrednicima u BiH, stupa na snagu krajem mjeseca,

Neki granični prelazi ostali da ‘vise u zraku’, jer na tim putevima, po novoj kategorizaciji, neće biti dozvoljen tranzitni promet kamionima koji prelaze 7,5 tona”.

To znači da prevozničke kompanije iz BiH koje saobraćaju na tom pravcu, a prevoze robu koja se izvozi ili uvozi u zemlju, neće moći da idu na granične prelaze na putevima obuhvaćenim prekategorizacijom, kao i da su na takvim geografskim položajima da im je daleko da idu na druge prelaze.

Riječ je o prelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.

Odlazak na druge granične prelaze povećava troškove transporta, a uz to prevoznici gube dodatno vrijeme, odnosno prave dodatne kilometre da bi mogli da se uključe u putne komunikacije kojima mogu da saobraćaju kroz Hrvatsku.

Hrvatska je 20. maja donijela odluku o prekategorizaciji puteva koja stupa na snagu osam dana nakon donošenja.