Šahisti u Gradiški obilježili DAN MLADOSTI: Probudili uspomene na Titov rođendan (FOTO)

Društvo Gradiška Republika Srpska

Trojica najstarijih šahista, mještanin Mirko Rokvić (84), Zagrepčanin porijeklom iz Suvaje kod Bosanske Krupe Vid Opačić (83) i Srpčanin Ostoja Bosančić (91) koje su životni putevi doveli u starački dom u Gradiški, odigrali su nekoliko partija pored slike Josipa Broza Tita, u čast 25.maja, koji je u SFRJ slavljen kao Titov rođendan i Dan mladosti.

Bilo je to lijepo i srećno vrijeme kojeg se sjećamo sa najvećim poštovanjem i na ovaj način,   istovremeno posmatrajući Titov lik, šahovska polja i figure, želimo da odamo počast svjetskom velikanu i svome predsjedniku – kazali su Mirko, Vid i Ostoja.

Foto: Milan Pilipović

 Šah ima mnogo simbolike jer je Tito, svojom politikom i mudrim potezima, svoj narod dovodio u pobjedničku poziciju. Zato igramo u njegovu čast i na ovaj način slavimo njegov rožendan – kazao je Ostoja Bosančić za Srpskainfo.

Domaćin, vlasnik doma Ranko Bakić, takođe jugonostalgičar je igračima obezbijedio piće i hranu, kako bi ugođaj bio potpun, a svi se osjećali praznično. Rezultat je u drugom planu ali svaki od ove trojice pohvalio sa po jednom pobjedom.

Satiričar Boško Grgić je takođe, na svojstven način dao prilog ovom događaju i temi. Mladi idu iz zemlje, Titovi pioniri sve češće odlaze u zemlju, jedino političati kojima je ovdje dobro, nigdje ne idu.

/srpskainfo.com/*