Formula 1: Maks Ferstapen najbrži u Monte Karlu

Sport
Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je u trci Formule jedan koja je vožena ulicama Monte Karla. Drugi je kroz cilj prošao Karlo Sainc u Ferariju, a treći je bio Lando Noris u Meklarenu.

Maks Ferstapen je iskoristio priliku nakon odustajanja Leklera. Vozač Ferarija Šarl Lekler koji je u subotu u kvalifikacijama ostvario pol poziciju danas nije ni stratovao zbog problema sa bolidom. Naime, nakon kvalifikacija on se zakucao u zid i tako oštetio bolid.

Mehaničarski tim Ferarija pokušao je sve da sredi bolid. Međutim, nakon kruga za zagrijevanje primijećen je problem sa poluosovinom na lijevom točku, nije bilo vremena da se to dovede u red i Lekler je morao da odustane.

Ferstapen je trku odvezao u vremenu 1:38:56,820 i kao prvi prošao kroz cilj, Karlo Sainc je zaostao skoro devet sekundi, a Lando Noris nešto više od 19 sekundi iza njih.

Hamilton i Mercedes izgubili u prvu poziciju u šampionatu, sada je prvi Verstapen, a u poredku konstruktora Red Bul, zahvaljujući odustajanju drugog vozača Mercedesa Valterija Botasa.

Hamilton je dvije pozicije izgubio u boksu nakon zamjene guma u 30. krugu.

Samo krug kasnije u pit-lejnu se našao drugi vozača Mercedesa Valteri Botas, a nakon prave drame bio je primoran da odustane. Mehaničari nisu uspjeli da zamjene prednju desnu gumu.

Plasman u Monte Karlu:

1. Maks Ferstapen, Red Bul
2. Karlo Sainc, Ferari
3. Lando Noris, Meklaren
4. Serhio Perez, Red Bul
5. Sebastijan Fetel, Aston Martin
6. Pjer Gasli, Alfatauri
7. Luis Hamilton, Mercedes
8. Lens Strol, Aston Martin
9. Esteban Okon, Alpina
10. Antonio Đominaci, Alfa Romeo

/bl-portal.com/*