BEČKA ŠNICLA: Kako napraviti bečku šniclu

Ženski i Muški kutak Život i stil

Svi smo čuli za bečku šniclu, ali ne i za originalni recept za nju. U nastavku pročitajte kako se pravi…

Kad vilicom prođete preko njega i zahrska tako da se naježite, onda je to savršeni bečki odrezak!

Danas je teško zamisliti restoran koji u ponudi nema bečki odrezak, a čak su ga i mnogi fast food objekti uveli u svoju ponudu. Razlog je vrlo jednostavan – njegova popularnost i jednostavna priprema.

No, to što je jednostavna priprema, te što nema domaćice koja na ovaj način nije pripremila glavno jelo za nedjeljni ručak, to ne znači da ne postoje neki trikovi i savjeti koji će vam pomoći da napravite savršenu bečku šniclu.

Kako se radi bečki?

Po recept smo otišli u grad po kojem je ova hrana dobila ime – Beč. Sigurno ima i boljih mjesta, ali šef kuhinje u jednom uglednom restoranu ( Meissl & Schadn) ovog grada pokazuje vam kako se radi originalni bečki odrezak.

“Kad vilicom prođete preko njega i zahrska tako da se naježite, onda je to savršeni bečki odrezak!” – u uvodu će reći Jurgen Gschwendtner, te se baciti na posao koji objašnjava korak po korak.

Recept za originalnu bečku šniclu

“Jako je važno da se bečki odrezak uvijek radi od teletine. Želim imati odrezak u jednom komadu, a to je moguće jedino dobiti ako se reže načinom rezanja koji se zove ‘butterfly’ (leptir).” – objašnjava Jurgen i reže šniclu. Ovu metodu malo je potrebno prakticirati, ali nije komplicirana.

” Klasični bečki odrezak je debeo između 5 i 6 milimetara, a nakon što ga istučemo batom on bude oko 3 do 4 milimetra. Odrezak tučemo da bi meso bilo mekše.”

So, glatko brašno, jaja i hljebne mrvice

“Za dobru smjesu trebat će vam so, glatko brašno, jaja i hljebne mrvice. Za naš odrezak potrebno je između 5 i 7 jaja, ovisno o veličini. Zašto? Zato što odrezak mora plivati, kao u bazenu.”

“Istucite jaja tako da se još uvijek vidi struktura bjelanjka i žumanjka. Nemojte istući jaja do kraja, zbog toga će se šnicla u pečenju napuhati. To je jako važno.”

Ne pritišćite hljebne mrvice

“Odrezak se mora dobro posoliti, inače nema nikakav okus. Meso se uvijek mora posoliti. Jako je bitno da je cijela površina odreska prekrivena brašnom, s obje strane, jer se inače neće dobro primiti hljebne mrvice.”

Nakon toga okupajte šniclu u jajima. A zatim ga uvaljajte u hljebne mrvice. “Jako je važno da ne pritišćete, samo lagano; jedan, dva, tri puta. Ako ga prejako stisnete, neće se kasnije napuhati.”

Kako staviti meso u vruće ulje

“Razina ulja u tavici mora biti oko 6 centimetara, tako da meso u njemu može lijepo plivati. Kada stavljate meso u vruće ulje, radite to od sebe, kako vas ulje ne bi poprskalo.”

“Idemo! Vidite kako meso poskakuje? Stalno ga držite u pokretu. Okrećite ga i tresite tavu. Vidite kako se već stvaraju mjehurići na njemu. Kada bude gotov, položite ga na papir, da se iscijedi masnoća. Mora biti hrskav, ne mastan.” – objašnjava Jurgen dok poslužuje bečki s limunom.

/moj-portal.com/*